Wil je langer jong en gezond blijven? Vermijd suiker
17 februari 2013
Lekker
leven en gezelligheid: voor veel mensen hoort daar een lekker koekje bij de
koffie bij, een zoet toetje na een hartige maaltijd of een chocolaatje bij de
thee. Die behoefte is niet alleen maar kunstmatig. Moedermelk bevat de meeste
suikers van alle dierlijke melksoorten. Maar moedermelk zit ook vol vitamines
en mineralen, net als gezonde andere voeding. Kristalsuiker en andere suikers
zijn een ander verhaal: ze vormen een snelweg naar veroudering.
Geraffineerde
suikers, die je vindt in frisdranken, snoepjes en zoete etenswaren, leveren
vooral snel en veel, heel veel energie, meer dan het lijf meestal aankan. Dat
slaat het teveel al snel op in vet rond de heupen, de buik en billen. Maar dat
is niet het enige probleem: suiker vergroot ook de kans op kanker en versnelt
het verouderingsproces: je krijgt sneller rimpels, hebt meer kans op staar,
diabetes en hart- en vaatziekten.
Wil
je langer jong blijven en je daarnaast energieker, goedgehumeurder, geconcentreerder
voelen? Eet dan minder vaak geconcentreerde suikers. Wie zich desondanks toch
vol wil voelen, komt dan al snel uit bij dingen die optimaal zijn voor je lijf:
bonen, kruiden en groentes als broccoli. Gezonde voeding bevat stoffen die
ouderdomskwalen tegengaan. Bovendien wordt voor wie suiker laat staan, een
aardbei of andere vrucht ineens overheerlijk zoet.
Maar wat doet suiker nu precies?
Je
lichaam is ingesteld op regelmaat en dat geldt ook voor de inname van voedsel.
Een berg suikerklontjes, zoals in een glas cola, is een geconcentreerde
energiestoot. Dit ervaart je lichaam als een grove inbreuk op die regelmaat. Je
alvleesklier moet de klap opvangen. Die produceert een sloot insuline om die
suiker versneld af te breken. Dat moet, want het bloedsuikerpeil moet vrij
constant blijven. Gebeurt dat niet, dan komt een hele reeks lichaamsfuncties in
gevaar. Nu zou je zeggen: goed van die alvleesklier. Maar van alles wat te veel
geprikkeld wordt, neemt de gevoeligheid af. Bij de alvleesklier kan dit ernstige
gevolgen hebben. Insuline is een noodzakelijke stof, zonder dat raak je al snel
in coma en daarna treedt griezelig snel de dood in. Een leven lang een veel te
hoge inname van geconcentreerde suikers maakt dat je alvleesklier het op gaat
geven. Dan word je suikerziek. Diabetes versnelt de veroudering; suikerzieke
mensen hebben veel meer kans op ouderdomskwalen zoals hart- en vaatziekten.
Rimpels
Suikers
maken dat eiwitten in je lijf gemakkelijker aan elkaar kleven. Dit maakt onze
weefsels en bloedvaten star. Ze verliezen hun soepelheid. Suiker breekt
collageen af, de stof die onze huid glanzend en mooi maakt, en zo krijgen we
rimpels. Overmatige suikerinname zorgt op den duur ook voor ‘beslagen’
bloedvaten die daardoor lichaamsvreemde stoffen moeilijker herkennen. De
vatbaarheid voor ziektes neemt dan toe en ook die voor kanker. Kankercellen
leven op suiker.
Suiker is nodig, maar verpakt
Toch
is het onverstandig, helemaal van suikers af te stappen, zoals in het
Atkinsdieet. Je lichaam heeft wel degelijk suikers nodig, maar het gaat om de
vorm waarin je ze tot je neemt. Suiker is een koolhydraat en koolhydraten
leveren noodzakelijke energie. Ook de hersenen hebben veel suikers nodig om te
functioneren. Als je zoals in het Atkinsdieet helemaal van suikers afstapt,
gaat het lichaam methylglyoxal aanmaken, een suiker 40.000 keer actiever dan
gewone suiker. Methylglyoxal vergroot juist de kans op diabetes en veroudering.
Dus suikers moeten. Maar hoe?
Het
antwoord luidt: zoet mag en moet, maar met mate. Als je energie nodig hebt,
werkt dat voor het lichaam het beste als het voedsel daar geleidelijk voor
zorgt. Eet dus trage koolhydraten: volkorenproducten, bonen, peulvruchten en
zetmeelrijke groenten en vruchten zoals bananen, pompoen en wortelen. Het
lichaam breekt die koolhydraten langzamer af en ze zorgen niet voor een
‘suikerstoot’
Murwgebeukt
Wie
te veel stoten krijgt, wordt murwgebeukt. Wie voortdurend shots neemt, of het
nu van een harddrug is of van kristalsuiker, heeft steeds meer nodig om
hetzelfde te voelen omdat zijn gevoelige cellen minder gevoelig worden. Maar
die gevoelige cellen waarschuwen juist tegen te veel. Je kunt oeverloos
toegeven aan ‘zoete trek’, maar de prijs die je betaalt is hoog: een korter
leven, overgewicht, staar, diabetes en meer kans op ALzheimer, om maar wat
zijstraten te noemen. Is het dat allemaal waard? Nee natuurlijk.
Dus
wat doe je als je even een ‘energieshotje’ nodig hebt?
-Je
gaat vijf minuten op de wc zitten en haalt een aantal keren diep adem, of doet
wat rek- en strekoefeningen.
-Je
drinkt twee glazen water.
-
Je eet een vooral voedzame ‘slow carb’ maaltijd, met peulen, zaden, noten,
volkorenproducten.
Bron: De Voedselzandloper, Kris Verburgh
Foto: KJGarbutt / Flickr
Foto: KJGarbutt / Flickr
Lees meer over Kris Verburgh:
- "Ik
geloof niet in diëten" - interview met arts Kris Verburgh
- 5 tips van
Kris Verburgh om langer te leven
- Evenement: De voedselzandloper - met Kris Verburgh
- See more at:
http://odenow.nl/wil-je-langer-jong-en-gezond-blijven-vermijd-suiker/#sthash.RGa4hmgy.dpuf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.