Etiketten lezen: de
verschillende benamingen voor suiker en zoetstoffen.
Suiker
zit in snoep, koek en chocolade. Dat weten we. Maar suiker is ook aanwezig in
veel voorbewerkte producten. Zoals vlees, vleeswaren, sauzen,
blikgroenten en smeersels voor op brood. In onze supermarkt zien we
voornamelijk producten in pakjes, zakjes en potjes. Lekker eenvoudig, je hoeft
alleen maar water toe te voegen, of nog wat groenten! Maar de echte smaak, die zit in het
pakje, of zakje, of potje...
Helaas is dit niet zo eenvoudig
voor suikervrije eters: in alle pakjes, zakjes en potjes zit
suiker. In ieder geval één van de suikervarianten, soms zelfs meerdere.
Sommige diëten wekken de illusie dat ontbijtkoek,
eierkoeken en jam erg gezond zijn en een verantwoord tussendoortje. Trap er
niet in! Deze
producten zitten boordevol suiker. Deze
producten zijn heel ver verwijderd van verantwoord of gezond.
Bovendien zijn er veel verschillende benamingen voor suiker. Hoe weet je dan
wanneer je echt iets koopt zonder
suiker? Door de etiketten goed te lezen.
Etiketten lezen
Op etiketten vind je keurmerken, de
voedingswaarde, soms de herkomst of manier van telen (zeker als dit een
positief verhaal is) en ook een ingrediëntenlijst. Aan de hand van deze
laatste kun je vinden welke ingrediënten terug te vinden zijn in het product.
Er staat helaas niet bij hoeveel er in het bepaalde product zit, maar één ding
kun je goed onthouden: ze
staan altijd op volgorde. Het
eerstgenoemde ingrediënt is het meest aanwezig, het laatst genoemde ingrediënt
is het minst aanwezig in het product.
Het is een misvatting dat je aan de hand
van de voedingswaardetabel kunt zien of ergens suiker in zit. Het geeft aan of
er suikers (koolhydraten, waarvan suikers....) inzitten, maar dit kunnen zowel natuurlijke of
geraffineerde zijn. De enige manier om erachter te
komen met welke soort je te maken hebt, is de ingrediëntenlijst lezen.
Suiker gaat schuil onder een hele hoop
namen. Al die namen kunnen gebruikt worden in een product en op de
ingrediëntenlijst, dus het is belangrijk
ze allemaal te kennen.
De verschillende benamingen voor suiker
Onderstaande lijst geeft de verschillende
benamingen aan die bestaan voor suiker. Zie je een of meerdere van onderstaande
termen in de ingrediëntenlijst op een verpakking staan, dan weet je zeker dat het product geraffineerde
suikers bevat of zoetstoffen die zowaar nog slechter
zijn.
·
Basterdsuiker
·
Dextrose
·
Druivensuiker
·
Fructose(-stroop)
·
Geleisuiker
·
Glucose(-stroop)
·
Glucose-fructosestroop
·
Invertsuiker
·
Kandij(-suiker)
·
Kristalsuiker
·
Maltodextrine
·
Melasse(-stroop)
·
Rietsuiker (ruwe)
·
Sacharose
·
Sucrose
·
Suiker
·
Vanillesuiker
·
Ahorn syrup
·
Maple syrup
·
Bruine suiker
·
Cassonade
·
Dadelstroop
·
Demarare
·
High fructose corn syrup HFCS
·
Honing
·
Karamel
·
Mais (mout) stroop
·
Malt
·
Oerzoet
·
Rijsstroop
·
Speltstroop
·
Sucranaat
·
Tarwestroop (wheat syrup)
·
Zoetstoffen
·
Acesulfaam-K
·
Aspertaam
·
Cyclamaten
·
Maltitol
·
Sorbitol
·
Splenda
·
Sucralose
·
Xylitol
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.