maandag 9 september 2013

Paleo ofwel Oerdieet. Is een levenstijl die zorgt voor vitaliteit, langer jong blijven en een slanker lichaam.

OVER PALEO

Een Paleo leefstijl, kortweg Paleo, is gebaseerd op de leefstijl van de oermens. Tot 10.000 jaar geleden leefden we allemaal als ‘jager-verzamelaar.’ We waren gezond, fit en energiek. Ons voedingspatroon is vanaf de opkomst van de landbouw enorm gewijzigd. Maar onze genen zijn de laatste 10.000 jaar niet of nauwelijks veranderd. Onze manier van eten en bewegen matcht niet langer met onze genen. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar. Steeds meer mensen kampen met overgewicht, gezondheidsklachten zoals allergieën en chronische vermoeidheid. Door onze voeding af te stemmen op de voorkeuren van ons lichaam, kunnen we gezondheidsklachten oplossen én voorkomen.

Oervoeding

Oervoeding is eten waar we oersterk van worden. Eiwitrijk voedsel dus, en veel gezonde vetten. Lekker veel groenten met verse kruiden en specerijen. En fruit, noten, zaden, kokos, paddenstoelen en soms wat honing. Suiker, koolhydraten en granen eten we in beperkte mate. Genieten van eten staat centraal. ‘Mag niet’ bestaat simpelweg niet.  Het uitgangspunt is dat we onszelf best kunnen verwennen met een glaasje wijn of een stuk chocola op zijn tijd. Zolang de basis van onze voedingsstijl goed is, kan ons lichaam dat prima aan.
Oervoeding is lekker en zorgt voor balans. Je behoefte aan snelle suikers verdwijnt in rap tempo zodat we weer kunnen genieten van ons eten en weer leren luisteren naar wat ons lijf nodig heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.