maandag 30 september 2013

Heerlijke Glutenvrije Chocolade Ontbijtkoekjes

Glutenvrije Chocolade Ontbijtkoekjes
18 koekjes

150 gram amandelmeel
30 gram cacaopoeder (of carob poeder als je liever geen cacao gebruikt)
3/4 tl bicarbonaat
1/2 tl zeezout
50 gram palmsuiker of oerzoet
50 gram gesmolten kokosolie
2 eieren Vervanging hiervan vind je onderaan!
2 tl vanille extract
60 gram walnoten, gehakt
60 gram rozijnen, cranberry´s of moerbeibessen
40 gram zonnebloempitten
Optioneel: 50 gram kokosrasp
Optioneel: 30 gram paranoten, gehakt

1.                  Verwarm de oven voor op 170 graden, elektrisch
2.                 Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met messen of blender en maal even goed door.
3.                 Neem een kleine ijsschep of twee eetlepels en schep balletjes uit het deeg.
4.                 Plaats deze op een bakplaat met bakpapier, druk ze iets plat en bak de koekjes in 12 minuten gaar. 
5.                 Laat nog 10 minuten afkoelen in de oven, nadat deze is uitgezet, om ze iets na te laten garen.

Deze koekjes bewaar ik in een luchtdichte doos in de koelkast, maar je kan ze ook invriezen. Vries ze dan eerst apart in, voordat je ze bij elkaar in een doos doet. Dit voorkomt dat ze aan elkaar blijven 'plakken' en zo kun je er één per keer uithalen.

1 ei kan als volgt vervangen worden:
  • wanneer ei als bindmiddel wordt gebruikt in een koud gerecht:
    - 10 g maïzena of custard = 1½ eetlepel en 2 eetlepels water of
    - 3 g gelatine opgelost in 2 eetlepels water
  • wanneer ei als rijsmiddel wordt gebruikt:
    - 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof of
    - 1 theelepel gist opgelost in 2 eetlepels warm water
  • wanneer ei als kleurstof wordt gebruikt:
    - 1 eetlepel abrikozenpuree of
    - 1 eetlepel custardpoeder vermengd met 2 eetlepels water
  • wanneer ei als emulgator wordt gebruikt:
    - sojameel of
    - eivervangend poeder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.