Het grote-cholesterol-doolhof: laat je niet misleiden!
Ik hoor het overal om me heen: vrouwen die
géén verzadigde vetten eten én/of medicijnen
gebruiken om hun cholesterolniveau te verlagen. Iedere keer als ik het hoor
gaan mijn nekharen overeind staan want ik wéét hoe slecht beiden zijn voor je
vitaliteit en gezondheid. Er zijn veel mythes rondom cholesterol en vetten.
Hoogste tijd om aandacht te besteden aan de vele, misleidende informatie
hierover. Lees het, verdiep je er verder in en trek je eigen conclusies. En
vervang alvast die ongezonde margarine door gras/roomboter!
Cholesterol: moeder van je hormonen en veel meer
Cholesterol
is een vetachtige stof die je lichaam zelf aanmaakt in je lever. Cholesterol is de grondstof voor een reeks van
belangrijke hormonen waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol en DHEA. Je lichaam heeft
cholesterol nodig als bouwstof voor al je lichaamscellen; zonder cholesterol is
niet mogelijk om nieuwe celwanden en zenuwvezels te maken. Daarbij is het
essentieel voor de opname van vitamines A, D, E en K. Cholesterol is ook nodig
voor de productie van vitamine D en
galzuren. Het is de belangrijkste grondstof van myeline: de stof die je
zenuwcellen beschermt. Het als “slecht” bekend staande cholesterol;
LDL-cholesterol, is de enige stof die cholesterol in de mitochondriën
van je cellen kan brengen. Ongeveer 60% van je hersenen bestaan uit
cholesterol. Zonder cholesterol kun je niet helder denken. Dit lijstje over de
noodzaak van voldoende cholesterol in je lichaam kan ik een stuk langer maken
maar ik laat het hier even bij.
Cholesterol is een lichaamseigen, onmisbare stof
Kortom: cholesterol is een onmisbare stof
in je lichaam. Daarom zorgt een gezonde lever voor zo’n 75% van de benodigde
cholesterol in je lichaam. De overige 25% moet je uit je voeding halen door het
eten van gezonde vetten. Als je ze te weinig eet gaat je lever er méér van
produceren. Waarom
zou je lichaam een stof produceren als het slecht voor je zou zijn?Dat is niet logisch.
Twee grote mythes die de vuilnisbak in moeten
Er bestaan twee grote mythes rondom
cholesterol:
1.
Het eten van (verzadigde/dierlijke) vetten
zou het cholesterol in je bloed verhogen en daardoor zorgen voor een hoog
risico op hart- en vaatziektes. Daarom worden we door iedereen geadviseerd om
het eten van (verzadigde/dierlijke) vetten te beperken.
2.
Een gemeten hoog cholesterol gehalte in je
bloed zou het risico op hart- en vaatziektes verhogen dus als je een hoog
cholesterol gehalte in je bloed hebt dan word je door je arts geadviseerd om
medicijnen te gebruiken om ze te verlagen.
Inmiddels
wordt langzaam duidelijk dat beide stellingen, hoe hardnekkig ook, NIET WAAR
zijn. Ik ga je deze én komende week laten zien dat:
1.
Het eten van verzadigde/dierlijke vetten
NIET zorgt voor verhoging van cholesterol in je bloed
2.
Het eten van verzadigde/dierlijke vetten
ook NIET zorgt voor hart- en vaat problemen
3.
Een hoog cholesterolgehalte in je bloed
OOK NIET zorgt voor hart- en vaat problemen maar deze juist komt repareren
4.
Het daarom NIET verstandig is om
cholesterol-verlagende medicijnen te gebruiken (in 99% van de gevallen)
5.
Je zelf heel veel kunt doen om je
hart en bloedvaten gezond en vitaal te houden (maar niet door gezonde vetten te
schrappen)
Ik weet dat ik hiermee nogal wat beweer
maar er zijn honderden wetenschappers die deze stellingen ondersteunen. En gelukkig komt er ook hier en
daar een dappere arts te voorschijn die eindelijk durft te zeggen dat we 30
jaar lang misleid zijn. Ik
zal je volgende week aan hem voorstellen.
Verzadigd vet eten verhoogt NIET je cholesterol
Nog steeds wordt verkondigt dat het eten
van vet voedsel en dan met name de verzadigde vetten (dierlijke vetten van
vlees, vis en zuivel) je cholesterol zou verhogen. Als je echter zoekt naar
onderzoeken die dit bewijzen dan zul je nauwelijks iets vinden. In tegendeel: er zijn tientallen
onderzoeken die er juist op wijzen dat het eten van vet voedsel het
cholesterolgehalte helemaal niet verhoogt.
1.
In de 60er jaren van de vorige eeuw
trokken twee onderzoeksteams naar Kenia om daar de Masai en de Samburu te
bestuderen. De mensen uit deze stammen drinken namelijk liters vette
kamelenmelk en koeienmelk en eten kilo’s vlees. Ca 60% van hun calorie-inname
bestaat uit verzadigd vet. In tegenstelling tot wat men verwacht had bleek hun
cholesterolniveau extreem laag te zijn. (Cardiovascular disease in the
Masai: J of Atherosclerosis Research 1964;4:289-312).
2.
Een ander team onderzoekers van de
Universiteit van Michigan ondervroegen 2000 personen gedetailleerd over hun
eetpatroon en vergeleken hun cholesterol niveaus. De lage-cholesterolgroep at
net zoveel verzadigd vet als de hoge-cholesterolgroep (Am J Clin Nutr 1976;
29:1384-1392).
3.
Dr Uffe Ravnskov deed onderzoek op
zichzelf en at een tijdlang 8 eieren per dag (de rijkste bron van cholesterol)
en zag dat zijn cholesterolwaarden zelfs iets naar beneden ging. (Dr Uffe Ravnov; Feiten en fabels over
cholesterol).
4.
Zo zijn er tientallen onderzoeken te vinden. Er is géén serieus, wetenschappelijk
bewijs dat aantoont dat het eten van verzadigde vetten leidt tot verhoging van
cholesterol in het bloed. Opmerkelijk niet?
Vetten eten verhoogt NIET het risico op hart- en vaatziektes
Toch staat het eten van verzadigd,
dierlijk vet bijna gelijk aan hart- en vaatziektes. We moeten vetarm eten. Dit
beweren tenminste onze artsen, onze overheid, onze gezondheidsfunctionarissen,
onze voedingsindustrie en veel voedingsdeskundigen. Maar is dit wel het geval?
Heeft het eten van vetten wel invloed op hart- en vaatziektes?
Er zijn in Amerika twee grote studies
onder vrouwen gedaan: de Nurses
Health Study en hetWomen’s
Health Initiative. De Nurses Health Study (een 100 miljoen dollar kostend
onderzoek!) verzamelde eetgewoonten en gezondheidsuitkomsten van meer dan
200.000 vrouwen gedurende tientallen jaren. Het Women’s Health Initiative valt
onder de gouden standaard in voedingsonderzoek waarbij een grote populatie in 2
groepen wordt verdeeld. Aan deze studie werden de eetgewoontes en
gezondheidsuitkomsten van ca 49.000 vrouwen 8 jaar lang gevolgd om te kijken
wat de uitwerking was van een vetarm dieet op het risico op o.a. borstkanker en
hart- en vaatziektes. De
conclusies van beide studies sloegen in als een bom: een vetarm dieet
vermindert NIET het risico op hart- en vaatziektes.
We worden met elkaar al 30 jaar misleid
Als je je er, net zoals ik, in gaat
verdiepen dan zul je tot de conclusie komen dat veel wetenschappers al afstand
hebben genomen van de angst-voor-vet-mythe. Een belangrijke beschouwing die ik
hierover vond is van Frank Hu van de Harvard School of Public Health, een
prominente groep van voedingswetenschappers (Journal
of the American College of Nutrition, Vol. 20,1, 5-19, 2001). Ik citeer: “In toenemende mate wordt nu erkend dat
campagnes voor vetarm eten gebaseerd zijn op heel weinig wetenschappelijk
bewijs en mogelijk onbedoelde gevolgen voor de gezondheid heeft gehad”. Veel
studies die op zoek gingen naar het verband tussen de consumptie van verzadigd
vet en het risico op hart- en vaatziektes hebben dit verband niet kunnen
vinden. Wat de risico’s van cholesterol in voeding betreft stellen de
onderzoekers dat vast dat er “een zwak en niet significant positief verband is
tussen cholesterol in voeding het risico op hart- en vaatziektes”. Ook stelden
ze vast dat er weinig bewijs was voor een verband tussen een hoge consumptie
van eieren en een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.
Het eten van (verzadigde) vetten verhoogt
dus NIET het cholesterol in je bloed en het verhoogt ook NIET het risico op
hart- en vaatziektes. Zouden
we dan misschien minder vetten moeten eten om af te vallen want obesitas is een
groot probleem aan het worden. Het
bovengenoemde onderzoek van Frank Hu kwam er na literatuurstudie van veel
onderzoeken achter dat ook dáár geen overtuigend bewijs voor gevonden
was. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat we met elkaar dan nog steeds
geloven dat we geen vetten moeten eten? Want bovengenoemd onderzoek werd
gepubliceerd in 2001 en we leven inmiddels in 2013.
De grote belangen rondom de vet-mythe
Ieder jaar geven we minstens 50
miljard dollar uit aan door de voedingsindustrie vetvrij of vetarm gemaakte
voedingsmiddelen zoals margarines, sausen, koekjes, dranken, allerlei
zuivelproducten enz enz. Dit allemaal om ons zogenaamd te beschermen tegen een
te hoog cholesterol in ons lichaam en dus hart- en vaatziektes. Er zijn dus hele grote
belangen betrokken bij het in stand houden van het cholesterol-sprookje want
het genereert een mega-omzet. De
voedingsindustrie zal nooit zeggen dat we al 30 jaar op het verkeerde been
staan en dat ze ons ongezonde producten voorschotelen. Dit gaat ten koste van
hun winst. Winstmaximalisatie van hen gaat helaas niet samen met
gezondheidsmaximalisatie van ons.
En
hoe zit het dan met onze medici? In
1927 ondersteunden artsenverenigingen in de VS met een paginagrote advertentie
dat het roken van Lucky Strike sigaretten gezond was. Je mag één keer raden wie
deze advertentie betaalde. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw bleven medici
volhouden dat roken niet aantoonbaar slecht was voor je gezondheid. Je mag nog
een keer raden wie ze dat influisterden. Toen het publiek er duidelijk niet
meer intrapte, zijn uiteindelijk ook de medici “om” gegaan. Eenzelfde traject
hebben we naar mijn mening te bewandelen als het gaat over de rol van
cholesterol en vetten op je gezondheid. Artsen: word wakker zou ik zeggen!
Onze kinderen sterven op jongere leeftijd dan wij
De wetenschappers roepen en schrijven het
al vele jaren dus wél, maar helaas hebben zij onvoldoende geld achter zich om ons,
het grote publiek, te kunnen bereiken. Mijn conclusie is dat we zelf op
onderzoek moeten uitgaan, onszelf goed zullen moeten informeren en hier onze
eigen conclusies uit moeten trekken. Want dat we het ook niet van onze overheid
en artsen hoeven te hebben is inmiddels wel duidelijk.
We zijn de afgelopen 30 jaar steeds méér
cholesterol-arme producten gaan eten waar de zogenaamde ongezonde vetten uit
zijn gehaald. We worden in dezelfde 30 jaar echter steeds dikker en ongezonder
en hart- en vaatziektes staan bovenaan het lijstje doodsoorzaken. Bedenk hoe
opmerkelijk dit is. Voor het eerst in de geschiedenis van de mens daalt de
gemiddelde levensverwachting; de verwachting is nu dat onze kinderen jonger
zullen overlijden dan wij. Bedenk hoe dramatisch dit is.
Het verhaal is nog niet af. Volgende week
vertel ik je waar het hoge cholesterol in je bloed wél vandaan komt, wat het
doet in je lichaam en waarom we gezonde vetten juist heel hard nodig hebt. En
ik vertel je waar de hart- en vaatziektes dan wél vandaan komen. Wil je
ondertussen meer weten over gezonde vetten lees dan mijn blog: Vijf
redenen voor vrouwen om meer vetten te eten. Wil je meer lezen over de cholesterol-mythe lees dan
vooral het boek van Dr Uffe Ravnskov: Feiten en fabels over cholesterol.
link naar youtube
http://youtu.be/01aHqsez9O0
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.