Ik heb een intolerantie voor gluten.
Hier ben ik zelf achter gekomen want de reguliere geneeskunde kent dit
verschijnsel niet. Ik ben jaren geleden op van alles getest maar er kwam nooit
iets uit. Ik moest maar leren leven met o.a. veel buikpijn, opgeblazen gevoel,
obstipatie afgewisseld met diarree, stemmingwisselingen en gebrek aan energie.
Rond mijn veertigste werden de klachten erger. Door mijn lichaam goed te voelen
kwam ik erachter dat de klachten verdwenen als ik geen gluten at. Het heeft een
tijdje geduurd voor mijn kapotte darmen hersteld waren na zoveel jaren
“mishandeling”.
Intolerantie kan niet worden gemeten, allergie wel
Het probleem is dat een
allergie wél kan worden getest maar een intolerantie of een sensitiviteit
(gevoeligheid) niet. Blijkbaar slaan de wijzers van de apparatuur van onze
medici dan niet ver genoeg uit richting alarmfase. Ik snap daar niks van maar
dat zal wel aan mij liggen.
Glutenallergie is wél bekend in de
reguliere geneeskunde, dit heet coeliakie. Alhoewel ik heb begrepen dat er ook
mensen zijn die jarenlang rondlopen met diverse klachten totdat uiteindelijk
pas de diagnose coeliakie boven water komt. Ik vraag mij af of ze al die jaren
niet intolerant zijn geweest (geen diagnose dus) totdat het zo erg is geworden
dat ze allergisch werden (wel diagnose namelijk coeliakie). Als je het antwoord
op deze vraag hebt hoor ik graag van je. Enfin, ik heb ervan geleerd dat ik zelf een
zeer deskundige autoriteit ben als het gaat om mijn lichaam en mijn gezondheid.
Wat zijn gluten?
Bij coeliakie of een intolerantie voor
gluten gaat om een reactie van ons immuunsysteem tegen gluten. Ons
immuunsysteem ziet gluten dan als een vijand die niet thuis hoort in ons
lichaam. Gluten bevat een type eiwit waar ons lichaam dan niet tegen kan. Met
name het eiwit gliadine in tarwe roept een agressieve reactie op in ons
lichaam. Gluten zitten in tarwe maar ook in rogge, gerst, spelt en kamut. De
eiwitten die de laatste vier granen bevatten zijn milder dan het gliadine van
tarwe. Ook in haver zit gluten, dit is het eiwit avenine, maar dit is de
mildste vorm. Ik eet zelf geen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut maar wel
haver. Ik doe het daar prima op.
De mens eet pas zo’n 15.000 jaar granen.
In onze miljoenen jaren van evolutie is dit een periode van niks. Net zomin als
leeuwen gras eten of zebra’s knagen aan gazelles zijn wij als mens gebouwd op
een grote hoeveelheid granen. En dat is precies wat de doorsnee mens heden ten
dage op zijn/haar bordje krijgt. Of neemt.
Gluten is voor iederéén moeilijk te verteren
Gluten is voor iedereen een
moeilijk te verteren eiwit. Het probleem is dat wij als mens niet de juiste
enzymen bevatten om gluten af te breken tot de moleculen die wel verteerbaar
zijn. Als gevolg
hiervan blijven de lange eiwitketens in de darm hangen waardoor enerzijds de
gezonde darmflora wordt verstoord maar anderzijds vaak ook een zogenaamde
lekkende darm ontstaat. Een
lekkende darm betekent de start van een lange reeks gezondheidsproblemen o.a.
als gevolg van voedingstekorten die ontstaan omdat er minder voedingsstoffen
kunnen worden opgenomen uit de darm. Daarbij komen bij een lekkende darm ook
nog eens (afval)stoffen in het bloed die daar niet in thuis horen wat kan
leidden tot beschadigingen en ontstekingen overal in het lichaam. Een immuunreactie
tegen gluten kan daarom op den duur leidden tot een heel scala aan
ziektebeelden variërend van afbrekende nagels tot kanker en
van leerproblemen tot depressies.
Intolerantie voor gluten neemt steeds meer toe
Gluten is een kleverig goedje wat allerlei
soorten deeg elastisch maakt. Het zorgt er ook voor dat producten rijzen in de
oven. Omdat gluten
veel goede eigenschappen heeft als het gaat om de culinaire mogelijkheden ervan
heeft men granen, met name tarwe, genetisch gemodificeerd om de gluteninhoud te
verhogen. Nog meer gluten per boterham/pizza/pasta
dus. Dit is waarschijnlijk de reden waarom steeds meer mensen een
glutenintolerantie of -allergie hebben. Vaak begint het dan ook met een
intolerantie voor tarwe. Natuurlijk zijn er mensen die (nog) gezond
rondhuppelen na het eten van hun dagelijkse boterhammen. Het hangt er ook vanaf
wat voor kwaliteit brood je eet. Goedkoop tarwebrood uit de supermarkt is een
heel ander voedingsmiddel dan biologisch vier-granen brood van de
natuurvoedingswinkel. Wees je hiervan bewust. Heb je gezondheidsproblemen, denk
dan vooral ook aan je darmen.
Je gezondheid begint in je darmen
Zonder een gezonde darmflora en een goed
werkend spijsverteringssysteem is een goede gezondheid niet mogelijk. Je kunt
dan nog zo gezond en biologisch eten en superfoodstoevoegen
aan je menu; de voedingsstoffen worden gewoon niet opgenomen. Ik zal hier
het komende jaar nog veel over gaan schrijven. Mijn vitaliteit en gezondheid
ging pas met sprongen vooruit toen ik begreep hoe belangrijk mijn darmen waren
voor mijn gezondheid én dat gluten mijn darmen ruïneerden.
Het zijn niet alleen
gluten die je darmen ziek kunnen maken. Andere oorzaken zijn
o.a. een ongezond voedingspatroon, te weinig rust en ontspanning,
voedselallergieën en -intoleranties, medicijnen, ziektes en over het algeheel
een verzwakt immuunsysteem. Naarmate je ouder worden, wordt het zaak om de
gezondheid van je darmen goed in de gaten te houden.
Begin dit jaar met nieuwe darmen
Waarschijnlijk weet je wel dat iedere
seconde miljoenen oude cellen in je lichaam worden vervangen door nieuwe. Je
lichaam vernieuwt zich voortdurend. Soms snel, zoals de cellen van je huid,
soms langzaam zoals je botcellen. Vergelijk je lichaam dus nooit met een
auto die alleen maar slijt. Als daar een kras op komt blijft de kras zitten.
Als jij een kras oploopt zal je huid zich helen. Je lichaam heeft de capaciteit zichzelf
voortdurend te vernieuwen.
Het goede nieuws is dat de cellen aan de
binnenkant van je darmen zich ook kunnen herstellen. Dit gaat redelijk snel. De cellen aan de binnenkant van
je darmen kunnen zich in ca 5 dagen herstellen. Dit betekent dat een lekkende darm binnen 5 dagen kan
worden gedicht. Wat natuurlijk niet betekent dat je dan gelijk van al je
gezondheidsklachten en vermoeidheid af bent. Hier kan wel een half tot een heel
jaar overheen gaan. Maar als je darm herstelt is, kan jouw herstel ook
beginnen. Wil jij dit jaar werken aan je gezondheid en vitaliteit? Begin
dan het jaar met “nieuwe” darmen. Hoe? Met het goed opvolgen van de adviezen in mijn gratis e-book Eet meer
Energie werk je aan “nieuwe” darmen. Lees voor een
uitgebreider advies ook mijn blog; Darmen: het hart van je
gezondheid.
Je hebt méér in de hand dan je denkt
Veel vrouwen met allerlei
vage klachten komen bij de huisarts vandaan met het advies: “je moet er maar
mee leren leven”. Zelfs als het aantoonbaar vervelende klachten zijn
zoals bij mij. In het ergste geval krijgen ze medicijnen mee, die vaak
bijwerkingen hebben maar meestal de oorzaak niet aanpakken. Laat het hier niet
bij zitten. Informeer jezelf goed, zoek een second opinion, vraag eens rond op de
Energieke Vrouwen Facebookgroep of er ervaring is rondom
jouw klacht en leer vooral luisteren naar je lichaam; je bent zelf de beste
autoriteit als het gaat om jouw gezondheid.
Een interessant boek dat ik kan
aanbevelen als je meer wilt lezen over gluten is Gevaarlijke Gluten van Shelly
Stuart. Je
kunt dit boek hier bestellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.