maandag 4 november 2013

8 Manieren om je Immuunsysteem een Boost te Geven




Ja ja, we zijn er weer: aangekomen in de tijd van de verkoudheden en griep. Ik wil niet vertrouwen op chemische middeltjes om koorts en zere kelen op een kunstmatige manier te onderdrukken. Dat kan beter!

Daarom vandaag een lijst met mijn favoriete tips en de tips van mede-bloggers en lezers op mijn
 Facebookpagina om het immuunsysteem op een natuurlijke manier te ondersteunen.

1. Probiotica
Probiotica helpen om de darmflora gezond te houden door de bacteriƫn in je darmen in balans te houden en je immuunsysteem op die manier een boost te geven. Door dagelijks voedsel te eten dat rijk is aan probiotica, ondersteun je dus je immuunsysteem op een redelijk eenvoudige manier. Kefir, komboucha, yoghurt, zuurkool en anderen (liefst zelf) gefermenteerde groenten zijn hier goede voorbeelden van. Ook zijn er probiotica supplementen te krijgen.

2. Bouillon van Botten
De vetten en mineralen die in
 traditioneel bereide bouillon zitten, doen ook veel goeds in de darmen en dus voor de darmflora. Kippensoep wordt niet voor niets Joodse Penicilline genoemd! Tip: Uiteraard zul je
geen energie hebben om deze bouillon te maken als je al ziek bent of een ziek kind in huis hebt. Dan wil je verzorgen of verzorgd worden. Maak dus een flinke hoeveelheid van deze bouillon en vries in porties van bijvoorbeeld 1 liter in. Zo hoef je alleen maar op te warmen en heb je binnen een half uur dampende soep klaar.

3. Vitamine D
Een reden waarom de wintermaanden vaak gepaard gaan met verkoudheid en griep, is de lage vitamine D spiegel bij veel mensen gedurende de donkere maanden. Vitamine D maak je o.a. aan in je huid als de zon er op schijnt. Maar alleen in de zomermaanden gebeurd dat in voldoende mate. Vitamine D heb je o.a. nodig voor een gezond immuunsysteem, dus aanvullen is zeker geen overbodige luxe. Dus 'R' in de maand?Levertraan, elke dag!

4. Vitamine C
Moet ik dat nog uitleggen?

5. Honing

Honing bevat anti-bacteriele eigenschappen die bij een zere keel erg hard nodig zijn. Kies het liefst voor zo puur mogelijke, rauwe honing. Liefst bij de imker zelf, als je er eentje weet. Het kan nooit kwaad om daar een pot van in huis te hebben. Verder is Manuka honing ook erg gezond. Van Manuka honing is wetenschappelijk vastgesteld dat het genezingsproces wordt versneld en infectie tegen gaat. Er staat altijd een nummer op een pot Manuka honing. Hoe hoger dit nummer, des hoger de concentratie van de geneeskrachtige werking.
6. Japanse Paddenstoelen
Welke soort je ook kiest - enoki, shiitake, oesterzwam - Japanse paddenstoelen bevatten een krachtige anti-oxidant
 ergothioneine die niet verloren gaat tijdens verhitting. Anti-oxidanten helpen het lichaam sneller te herstellen bij ziekte, dus het kan zeker geen kwaad om een handvol van deze knappe jongens in je bouillon te doen!

7. Gember
Gember wordt veel ingezet bij het vrijmaken van luchtwegen en het ondersteunen van het lymfe-systeem. Gember heeft namelijk vocht afdrijvende eigenschappen die ervoor zorgen dat schadelijk stoffen niet langer dan strikt noodzakelijk in je systeem blijven zitten. Een makkelijke en lekkere manier om hier van te profiteren is door dagelijks een kop heet water (met honing!) en een schijfje verse gember te drinken. Als je wilt, kun je dat schijfje gember daarna ook opeten ;-)

8. Slaap!


Daar is hij weer, onze meest favoriete, natuurlijke middel bij zo'n beetje alles wat met gezondheid te maken heeft. Slaap herstelt, slaap repareert cellen, slaap bouwt op. Dus ook je immuunsysteem. Zorg bij ziekte altijd voor ruim voldoende slaap. Ga dus niet naar werk of school als je daar eigenlijk niet de energie voor hebt! Door maar door te gaan en jezelf niet de rust te gunnen die het lichaam zo heel hard nodig heeft, blijft een infectie veel langer hangen. Gevolg: lang verkouden of snel weer ziek. Naar bed dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.