donderdag 21 november 2013

Hoe rooster je groenten in de oven?


Bron foto
De tijd om groenten te roosteren in de oven is weer helemaal begonnen. Geroosterde groenten geven extra smaak en een bijzondere textuur aan groenten. Zeker het uitproberen waard dus, als je eens iets anders op tafel wil zetten.

Maar het kan lastig zijn om te bepalen hoe lang een bepaalde groente in de oven moet. En hoe heet. Daarom heb ik vandaag een lijstje met veelvoorkomende groenten en hun tijd in de oven samengesteld. Ook heb ik achter elke groente aangegeven welke combinatie met andere groenten goed werkt qua smaak en oventijd. Op die manier maak je heel eenvoudig heerlijke ovengerechten die je geen hoofdbrekens opleveren.

Om te roosteren houd ik een oventemperatuur van 220 graden aan in een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, pas de temperatuur hier dan op aan. In dit geval kan de heteluchtoven op ongeveer 190 graden.

Verder is het zo dat de voorbereiding van de groenten ook van invloed kan zijn op het eindresultaat. Daarom ben ik uitgegaan van het op smaak brengen van de groenten met zeezout en peper en olijfolie. Dit kun je naar eigen smaak en inzicht aanbrengen. 

10 - 15 minuten
Asperge, heel 
Broccoli, in stukken van 2cm gesneden 
Cherrytomaatjes, gehalveerd 
Courgette, in vieren en reepjes van 3 cm lang gesneden
Knoflook, in dunne plakjes gesneden 
Maiskolf, heel en vezels verwijderd
Paprika, in dunne reepjes gesneden
Prei, in reepjes gesneden

15 - 20 minuten
Champignons, gehalveerd
Cherrytomaatjes, heel
Courgette, in de lengte in vieren gesneden en dan gehalveerd 
Knoflook, in plakjes gesneden 
Oesterzwammen, gehalveerd
Pastinaken, in dunne reepjes gesneden
Portabello, in repen van 1 cm dikte gesneden 
Sjalot, heel of gehalveerd
Sperzieboontjes 
Spruitjes, gehalveerd
Wortels, geschild en in 'stokjes' van 1cm doorsnee gesneden 

20 - 30 minuten
Aubergine, in plakken van ongeveer 1,5 cm dik
Bloemkool, in roosjes van ongeveer 2 - 3 cm groot gesneden
Gewone ui, in 10 - 12 parten gesneden of plakken van 1 cm dik
Kleine worteltjes, heel 
Knoflook, heel
Koolrabi, geschild en in plakken van 1,5 cm dik gesneden
Paprika, in grove stukken gesneden
Pareluitjes, heel
Pomodori tomaten, heel
Rode ui, gehalveerd
Venkelknol, in 10 - 12 parten gesneden (hart verwijderen)
Witlof, in de lengte gehalveerd

30 - 40 minuten
Flespompoen, geschild en zaden verwijderd, in stukken van 2 -3 cm gesneden
Knolselderij, in stukken van 2 - 3 cm dik gesneden
Koolrabi, in plakken van 2 - 3 cm dik gesneden
Pastinaken, in stukken van 2 - 3 cm dik gesneden
Pofaardappels, schoon geschrobd
Vastkokende aardappels, schoon geschrobd en gehalveerd
Wortels, in stukken van 2 - 3 cm gesneden

50 - 60 minuten
Kleine bietjes, schoon geschrobd
Pompoen, gehalveerd, zaden verwijderd

Groenten combineren kan heel goed en is erg lekker. Maar omdat dus niet alle roostertijden even lang zijn, moet je hier in je timing wel rekening mee houden. Begin altijd met de groente die het langst in de oven moet en houd de tijd in de gaten wanneer de volgende er bij kan. Zeg dat je groenten wilt roosteren voor een tomatensaus dan begin je met de pomodori op 30 minuten. Na 10 minuten doe je de in plakjes gesneden knoflook erbij en na 5 minuten de in dunne plakjes gesneden paprika. 

Dit is een omslachtig voorbeeld, maar dan heb je een beeld van wat ik bedoel. 

Verse kruiden zijn ook erg lekker om mee te laten roosteren. Kies bijvoorbeeld voor houtachtige kruiden als rozemarijn en tijm bij knolgewassen en kruiden als gedroogde oregano en basilicum voor meer Italiaanse gerechten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.