maandag 11 november 2013

Enkele voedingsmiddelen om de hersenen gezond te houden:

Enkele voedingsmiddelen om de hersenen gezond te houden:

Blauw fruit (blauwbessen, braambessen, blauwe bosbessen): bevat stoffen zoals anthocyanidines, die de hersenencellen beschermen tegen verouderingsprocessen. Mensen die vaak blauw fruit eten, vertragen hersenveroudering met enkele jaren. Tip: je kan blauwbessen ook diepgevroren kopen: ideaal om ’s morgens in je smoothie te doen.
 

Cacao: is niet enkel gezond voort hart-en bloedvaten, maar ook goed voor de hersenen. Bij oudere personen vertraagt cacao de insulineresistentie van de hersenen. Insulineresistentie (cellen die minder goed in staat zijn (snelle) suikers te verwerken) draagt in belangrijke mate bij tot het verouderingsproces. Tip: eet dagelijks een stukje zwarte chocolade (10 gram) met minstens 70% cacao erin.
 

Groene thee: regelmatig groene thee drinken vermindert de kans op een beroerte met 20 tot 40 procent. Groente thee houdt de bloedvaten gezond, ook in de hersenen zodat je ondermeer minder kans op een beroerte hebt. 

Curcumine: bevindt zich in kurkuma (geelwortel) en geeft curriesaus zijn typische gele kleur. Onderzoek bij muizen toont aan dat curcumine de eiwitsamenklontering in de hersenen afremt die de ziekte van Alzheimer veroorzaakt.


Bronnen: 
Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. Annals of Neurology, 2012.
Reversals of age-related declines in neuronal signal transduction, cognitive, and motor behavioral deficits with blueberry, spinach, or strawberry dietary supplementation, The Journal of Neuroscience, 1999
Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis, Stroke, 2009
The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in an Alzheimer transgenic mouse, The Journal of Neuroscience, 2001.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.