zaterdag 23 november 2013

Antinutriënten, giftige stoffen die sommige planten aanmaken!

ANTINUTRIËNTEN via Oerkracht 

Lectinen
Lectinen zijn giftige stoffen, die planten aanmaken om te overleven. Lectinen worden niet afgebroken in het spijsverteringskanaal. Ze beschadigen de darmwand, waardoor ze in de bloedbaan binnen dringen. Eenmaal in het bloed hebben ze de neiging rode bloedcellen te laten samenklonteren. Lectinen stimuleren stoffen in het lichaam die ontstekingen opwekken, met andere woorden ze zetten het immuunsysteem aan het werk. Pinda’s, granen, peulvruchten en onrijpe tomaten bevatten veel van deze nadelige lectinen.

Saponinen
Saponinen komen vooral voor in nachtschades: paprika, tomaat, aubergine, aardappel, maar ook in peulvruchten en granen. Het woord ‘saponine’ komt van het Latijnse woord voor zeep ‘sapo’. Het schuim dat ontstaat als je verse tomatensoep maakt, wordt gevormd door saponinen. Planten maken saponinen aan om zichzelf en hun ‘kinderen’ te beschermen tegen aanvallen van o.a. bacteriën, schimmels en insecten. Saponinen werken antimicrobieel, maar kunnen ook de opname van vitaminen en eiwitten remmen.

Bescherming van de plant
Planten voorzien hun zaden van een beschermende laag. Deze laag is bestand tegen spijsverteringsenzymen, met als gevolg dat een hele zaadkorrel ons lichaam weer ongeschonden kan verlaten. Daardoor kan na uitscheiding alsnog een nieuw plantje vormen uit dat zaad. Wordt het zaad gemalen of gekauwd, dan zorgen de saponinen die dan los in ons lichaam komen, voor irritatie van de darmwand. De darmcellen worden geprikkeld, waardoor ze makkelijker stoffen doorlaten. Een positief effect hiervan kan zijn dat bepaalde medicijnen bijvoorbeeld sneller en beter door de darmwand opgenomen kunnen worden. Een groot nadeel is echter dat de kans dat ongewenste stoffen ons lichaam binnen komen ook groter wordt.

Chronische prikkeling
Zodra er stoffen ons lichaam binnen komen die niet verteerd zijn of niet binnen hadden mogen komen, wordt ons immuunsysteem geactiveerd. Chronische activatie van het immuunsysteem en prikkeling van de darm kunnen leiden tot chronische ‘laaggradige’ ontstekingen (o.a. prikkelbare darm syndroom). Recente onderzoeken laten zien dat laaggradige ontstekingen een voorname rol spelen bij het ontstaan van veel chronische aandoeningen, zo blijken laaggradige ontstekingen nauw verband te houden met het ontstaan van atherosclerose, diabetes type II, depressie, auto-immuunziekten en zelfs cardiovasculaire aandoeningen.

Wat houd dit in?
Saponinen uit granen, peulvruchten (ook soja en pinda’s), aubergine, tomaten, aardappelen lijken in het algemeen vooral een negatieve uitwerking te hebben op onze gezondheid. Het weken, fermenteren en verhitten vermindert de schadelijke werking van antinutrienten slechts deels, het is daarom aan te raden voedingsmiddelen rijk aan antinutriënten te beperken in onze voeding.

Positief
Toch zijn de stoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen lang niet altijd schadelijk voor ons. Zo werken saponinen uit knoflook, uien, asperges en spinazie juist positief op onze gezondheid. Volgende keer meer over deze gunstige voedingsmiddelen.

http://www.oerkrachtvoedingsadvies.nl/antinutrienten/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.