donderdag 2 mei 2013

Mayonaise zonder Zonnebloemolie "gezonde" mayonaise.


Mayonaise zonder Zonnebloemolie
400 ml mayonaise

2 eidooiers
1 tl mosterd
3 tl vers citroensap
125 ml neutrale olijfolie
125 ml vloeibare kokosolie
Keltisch zeezout

(Variant Baconnaise
250 ml spekvet/ rundervet/ ganzenvet)
1.               Neem een blender of een hoge kom voor de staafmixer en doe hier de eidooiers, mosterd en citroensap in.
2.              Meng het even tot de eidooiers lichtgeel worden. Ongeveer een minuut.
3.              Laat nu, terwijl de machine op een laag toerental draait, je olie/ vet naar keuze in de kom lopen.
4.              Neem hier de tijd voor. Je wilt dat de eidooiers het vet goed opnemen zodat die homogene consistentie ontstaat die je zo graag wil. 
5.              Nadat je de gewenste consistentie hebt verkregen, breng je het op smaak met zout en eventueel wat peper. 
6.              Bewaar in een glazen pot in de koelkast en geniet er van zonder schuldgevoel! 
Trouble shooting
·                     Soms wordt de mayonaise niet dik. Ik heb het zelf met dit soort vet nog nooit meegemaakt, maar het schijnt wel voor te komen. Voeg in zo'n geval nog een eidooier toe. 
·                     Check ook of alles inderdaad wel op kamertemperatuur is. Koude eieren maken geen mooie mayonaise. 
·                     Ook heb ik eens gehoord dat je niet al te verse eieren moet nemen. Kies eieren die je al een week hebt of zo. Ik let daar niet zo op, maar als je 's ochtends eitjes hebt geraapt om daar 's middags mayo van te maken, zou dat de reden kunnen zijn dat het niet dik wordt. 
·                     Als de mayo dun blijft, heb je saladedressing! Gooi het niet weg!! Eidooiers zijn ontzettend gezond, dus voeg verse kruiden en knoflook toe en schenk over al het groen dat je wilt eten. 

Ik ga het nu uitproberen.
Poging 1 mislukt! Ha ha niet zo makkelijk hoor met een blender. Staafmixer is makkelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.