dinsdag 28 mei 2013

Maca, een must-have voor iedere vrouw 40+


Maca: een must-have voor iedere vrouw 40+


Maca poeder
Maca wordt al duizenden jaren gebruik door de plaatselijke bevolking  als krachtbron en medicijn. De boodschappers van de Inca’s die vaak dagenlang moesten lopen kregen maca mee voor onderweg. Maca stond ook bekend om verbetering van het geheugen, bestrijding van depressie, en verhoging van het libido.

Betere hormoonbalans door maca

Het bijzondere van maca is dat het werkt als een zogenaamde adaptogeen. Moeilijk woord, laat me dat uitleggen. Een adaptogeen is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering én een betere balans van de productie van onze eigen hormonen. Dit is met name van belang bij het ouder worden en vooral in de overgang, omdat de hormonen oestrogeen en progesterondan gaan flink gaan schommelen en afnemen. Bij overgangsklachten stimuleert maca ons hormonale systeem om de hormoonbalans zo goed mogelijk te herstellen. Zo wordt er bijvoorbeeld meer testosteron aangemaakt wat de potentie verhoogd. Zowel bij mannen als vrouwen overigens!
In tegenstelling tot plantaardige producten die hormoonachtige stoffen bevatten zoals soja en zoethoutwortel, bevat Maca geen planthormoon. Het heeft dus geen effect op de hormoonklieren die op termijn lui zouden kunnen worden als er teveel hormoonstoffen van buiten af worden geproduceerd. Het lichaam produceert dus zelf de benodigde hormonen afhankelijk van wat nodig is.

Positief effect op botontkalking

Niet onbelangrijk voor vrouwen 40+ is dat uit onderzoek (Dr. Hugo Malespina, Lima) is gebleken dat er ook sprake is van een positief effect op botontkalking. Dit wordt met name toegeschreven aan de aanwezige mineralen in maca die nodig zijn voor botopbouw.
Dus om het even kort samen te vatten, maca kan een bijdrage leveren aan:
  • Natuurlijke hormoonbalans  (érg van belang in de overgang)
  • Meer energie
  • Hoger libido
  • Beter geheugen
  • Meer weerstand- en uithoudingsvermogen
  • Positief effect botontkalking
  • Verbeterde vruchtbaarheid
Het voordeel van maca is dat het vrij snel werkt. Het nadeel is dat je er wel wat van nodig hebt. De Peruanen eten het namelijk zoals wij een aardappel eten. Het enige nadeel is dat maca niet lekker is. Daarom gebruik ik de poedervorm zelf in smoothies zodat de smaak niet overheersend is. Je kunt ook kiezen voor een goed supplement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.