donderdag 27 juni 2013

Suiker en diabetes type 2

Suiker en diabetes type 2

98110392Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan diabetes type 2, dit is een groep van zo’n 1,7 miljoen mensen.
Waar dit ziektebeeld 25 jaar geleden nog voornamelijk voorkwam vanaf de leeftijd van 65 jaar, veelal vanwege een versleten alvleesklier, zijn er nu ook al kinderen die lijden aan deze vorm van ‘ouderdomsdiabetes’. De verwachtingen zijn dat deze groep de komende jaren zal verdrievoudigen……

Hoe ontstaat diabetes type 2?

Diabetes type 2 ontstaat niet zomaar. Daar moet je echt wel wat voor doen! Overgewicht wordt als grote veroorzaker genoemd, maar in mijn ogen is overgewicht niet de daadwerkelijke veroorzaker van diabetes. Ik denk dat een grote oorzaak van deze ziekte te vinden is in onze extreem hoge suikerconsumptie en consumptie van snelle koolhydraten en voeding die in ons lichaam direct wordt omgezet in suikers. Dat we als gevolg daarvan zwaarder en vetter worden is voor mij een logisch gevolg.

Hoe gaat dat in zijn werk?

In ons lichaam is de alvleesklier verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline. Insuline is één van de hormonen die het lichaam gebruikt om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden. Op het moment dat je suiker eet, of een voedingsmiddel dat in je lichaam snel wordt omgezet in suiker, dan maakt de alvleesklier insuline aan om ervoor te zorgen dat deze suikers worden opgenomen in de cellen. De aanmaak van insuline heeft dus feitelijk twee functies: zorgen voor de aflevering van de energie aan de cellen én zorgen voor een uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel.
Insuline is de sleutel waarmee de cellen zich openen voor suikers. Op het moment dat een cel voldoende suiker (energie) heeft opgenomen, zal hij weer sluiten en de overtollige energie wordt vervolgens opgeslagen als vet. Des te vaker de sleutel wordt gebruikt om een cel te openen, des te ongevoeliger de cel ervoor zal worden. Zie het maar als een sleutelgat dat langzaam uitslijt bij veel gebruik.

Hyperinsulinemie, aankomen van de lucht…

Doordat de cellen steeds ongevoeliger worden voor de werking van de insuline, moet de alvleesklier steeds meer insuline aanmaken om dezelfde hoeveelheid energie te kunnen verwerken. Dit resulteert in een situatie waarbij de bloedsuikerspiegel nog binnen de waarden valt, maar er in het lichaam heel veel insuline aanwezig is. Dit is niet alleen het voorstadium van diabetes, ook wordt er door de grote hoeveelheden insuline in het bloed geen vet verbrand en worden alle suikers en koolhydraten  die je eet direct opgeslagen als vet, of je nu wilt of niet. Je komt dus aan terwijl je misschien bijna niets eet.

De insulinespiraal…

De enorme hoeveelheden insuline die in het bloed circuleren zorgen voor een toegenomen suikerbehoefte van het lichaam en voordat je het weet beland je in een soort van insulinespiraal….. Een spiraal waarbij de alvleesklier steeds harder moet werken om voldoende insuline te produceren en het lichaam door deze enorme hoeveelheden insuline vraagt om steeds meer suikers…..
Als dit een keertje voorkomt is het allemaal niet zo ernstig, echter, onze excessieve, chronische suikerconsumptie van gemiddeld 50 kilo per persoon per jaar zorgt ervoor dat de alvleesklier continu overuren moet draaien. Deze hoeveelheid is eenvoudigweg teveel voor 1 alvleesklier om te verwerken.
Het gevolg is dat de alvleesklier langzaam overspannen raakt omdat ie geen rust meer krijgt. Hij doet zijn best, maar uiteindelijk raakt ie uitgeput en maakt ie steeds minder insuline aan. Hij is aan vakantie toe…. Dat is waar diabetes kan ontstaan.

Hoe voorkom je diabetes?

Het allerbelangrijkste is om de inname van suikers en producten die zich in het lichaam gedragen als suiker tot het minimum te beperken. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de alvleesklier maximale rust krijgt door de bloedsuikerspiegel zo uitgebalanceerd mogelijk te houden. Hierdoor zal je ook minder hongergevoel hebben, wat je gewicht zeker ten goede zal komen!
Een aantal praktische tips hiervoor, afkomstig uit het Sugarchallenge programma:
  • Eet drie keer per dag en neem zo min mogelijk tussendoortjes
  • Pas op met de zogenaamde ‘snelle koolhydraten
  • Laat alle toegevoegde suikers achterwege
  • Combineer altijd een eiwit en/of vet met een koolhydraat
  • Drink voldoende water (zeker 2 liter per dag)
  • Zorg voor een gezonde portie dagelijkse beweging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.