vrijdag 21 juni 2013

Over suikerverslaving van Carola van Bemmelen.


Ik heb net op 'Uitzending Gemist' met open mond de documentaire 'Wie maakt je dik' gezien die afgelopen zondag is uitgezonden. In deze documentaire wordt wederom duidelijk welke enorme rol suiker en de suikerindustrie (maar ook de voedingsindustrie in het algemeen) speelt als het gaat om het ontstaan van obesitas en diabetes. (deze uitzending is nog tot a.s. zondag te bekijken. Het tweede deel volgt a.s. zondag).

Voor mij is dit wederom een bevestiging van het belang en de noodzaak om zoveel mogelijk mensen te helpen suikervrij te worden. Weten wat suiker doet in je lichaam is niet alleen belangrijk voor al die mensen met een 'paar kilo te veel', maar ook (misschien wel júist....) voor mensen die lijden aan obesitas, mensen die zich doodongelukkig voelen en soms in een sociaal isolement verkeren mede door hun gewicht. Mensen die iedere dag bij wijze van spreken leven op een blaadje sla en een glaasje water en toch steeds dikker worden.

Ik voel de pijn en het verdriet, maar bovenal de wanhoop van deze mensen. Te vaak kijk ik in twee verdrietige ogen die het gewoon niet meer weten. En dus laten velen het maar zo. Beter te dik dan weer een teleurstelling te moeten verdragen. De buitenwereld kijkt ernaar en oordeelt, maar weet niet van de pijn, frustratie en het verdriet van deze mensen. Mensen die letterlijk verslaafd zijn gemaakt aan de voeding die ze eten. Voeding die zo is ontworpen dat de eter letterlijk gehersenspoeld wordt en daardoor kan blijven eten. 

Gelukkig komt er steeds meer informatie vrij waarmee we kunnen helpen. En gelukkig zijn er steeds meer mensen die de handdoek oppakken en het tij voorgoed keren, o.a. door te stoppen met het eten van suiker. Misschien wel mede dankzij jouw suikervrije voorbeeld en dat maakt me blij!

High Fructose Corn Syrup
1 ding staat als een paal boven water en dat is dat onze extreem hoge suikerconsumptie een grote boosdoener is als het gaat over eetverslavingen, overgewicht en gezondheidsproblemen. De meest gevaarlijke suikersoort isHigh Fructose Corn Syrup, meestal op producten aangeduid als fructose suiker. 

Deze suiker zorgt voor nogal wat verwarring onder de consument. Het gaat hier niet zoals je wellicht denkt om de fructose suiker die je binnen krijgt door het eten van vruchten in hun 'originele verpakking', maar om High Fructose Corn Syrup, een chemisch gewonnen suiker uit maïsglucose. 
Deze soort fructose is extreem giftig voor het lichaam en wordt bijna direct omgezet in vet.

High Fructose Corn Syrup wordt verwerkt in meer dan 50% van de industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, waaronder frisdranken en vruchtensappen. In de blog van deze week lees je alles over de werking van deze suiker in je lichaam en waarom we juist van het drinken van frisdranken, vruchtensappen (ook de verse), smoothies, diksappen en limonades in snel tempo dik worden. 

Ook besteed ik aandacht aan een nieuwe frisdrank op de markt: 'Holy Soda'. Deze frisdrank lijkt weleens het antwoord te kunnen zijn op de vraag van consumenten naar een gezond alternatief voor de vele suikerrijke drankjes die in de supermarkt worden verkocht.

Maar is dat ook zo? Is deze 'Holy Soda' inderdaad hét antwoord waar we allemaal op zitten te wachten? In de blog van deze week ontdek je het antwoord....

Op Carola haar blog sugerchallange.nl vind je meer over deze High Fructose Corn Syrup.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.