donderdag 13 juni 2013

Gezondere pannekoeken en lekker!!

It’s pancake day! (spelt, glutenvrije of quinoa pannenkoeken)
De gezonde versie maken!
Speltpannenkoeken
Het basisrecept voor 6 grote pannenkoeken is:
- 125 gram volkoren speltmeel
- 2 eieren
- snufje zout
- 330 ml soja / haver / rijst / kokosmelk (maar net waar je van houdt)
- 30 gram gesmolten kokosolie
- extra kokosolie om in te bakken
Doe de meel in een kom, maak een kuiltje en breek de eieren open in het kuiltje. Doe er 5 eetlepels melk bij, even goed door elkaar roeren. Doe er beetje bij beetje de rest van de melk bij en roer dit weer goed door elkaar. Doe dan de gesmolten kokosolie erbij en roer weer even door. Laat het dan een half uur staan met een theedoek erover.
Neem een goede, grote koekenpan (ik heb zelf een keramieken pan, ideaal), en laat deze eerst warm worden op het gas. Doe er een beetje kokosolie in, even verspreiden en schep met een saus/soeplepel een beetje beslag in de pan. Even de pan draaien zodat het beslag uitspreidt. Wacht tot de bovenkant droog is en draai de pannenkoek om. Houd de pannenkoeken die klaar zijn warm op een bord die je op een pannetje met kokend water (op laag gas) zet. Daarna kun je je helemaal uitleven. Pannenkoeken lenen zich voor van alles: jam (suikervrij natuurlijk ;) ), honing, noten, rozijnen, tahin, chocola, kokos, kaneel, groente, fruit, of variaties hiervan.
Glutenvrij recept
Wil je liever glutenvrij? Dat kan ook. Neem voor 4 pannenkoeken:
- 100 gram glutenvrij meel (bv teffmeel, rijstmeel, maismeel of een combi hiervan)
- 2 eieren
- 3 el olie (bv rijstolie of lijnzaadolie)
- 250 ml rijst / kokos / soja / havermelk
- olie om te bakken
Meng alles, laat het 10 minuten staan, en volg bovenstaande bakinstructies.
Quinoapannenkoeken
Of wat dacht je van quinoa pannenkoeken?
- 100 gram quinoa
- zout
- 2 eieren
- 100 ml soja / haver / rijstmelk
- 60 gram maismeel
- 60 gram rijstmeel
- peper en zout
- paprikapoeder
- olie om te bakken
Spoel de quinoa af in een zeef. Breng het met 1 liter water en het zout aan de kook en laat het 20 minuten koken. Giet af en laat uitlekken.
Doe de eieren in een kom en klop ze met de helft van de melk los. Meng de maismeel en rijstmeel erdoor en de rest van de melk. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder en meng als laatste de quinoa erdoor.
Volg bovenstaande bakinstructies.
Deze pannenkoeken zijn goed de combineren met een salade of met geitenkaas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.