Zes redenen voor een vrouw om meer chocola te eten
Hou jij van chocola? Ik wel. Wat was ik blij toen ik ontdekte dat rauwe cacao
behoort tot een van de beste superfoods. Rauwe cacao heeft een positivieve
werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol. Rauwe cacao is
daarbij een super anti-oxidant en een sterke bron van magnesium, een stof die
veel vrouwen tekort komen. Tijd dus om meer te leren over rauwe cacao.
Cacao; voeding voor godinnen
Cacao is een plant en komt oorspronkelijk
uit Midden Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. De naam Theobroma Cacao
betekent letterlijk cacao; voeding voor goden. De Azteken verbonden cacao
namelijk met de God van de vruchtbaarheid en regen. Dan zou ik toch zeggen:
Godin van vruchtbaarheid en regen. Toch? Voor mij is cacao voeding voor Godinnen. Maar dan moet je het wel in de juiste vorm eten. Ik ga je uitleggen wat ik hiermee bedoel.
Rauwe cacao is een super-superfood voor vrouwen
Samen met hennepzaad wordt rauwe cacao wel
gezien als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Er zitten
meer dan 400 complexe stoffen in cacao. Daarom is het de industrie ook (nog)
niet gelukt om hier in het laboratorium een kunstmatige variant van te maken:
een chemisch goedje dus dat smaakt naar chocola. Gelukkig maar! Alles wat moet
smaken naar cacao heeft echte cacaobonen nodig (in tegenstelling tot
bijvoorbeeld fruit wat heel makkelijk synthetisch is na te bootsen). Voordat ik de voordelen ga opnoemen van
cacao vertel ik je er gelijk bij dat veel van deze voordelen verloren gaan bij
het maken van chocola zoals wij dit kennen van de supermarkt en zo lekker
vinden! Helaas. Om er chocola van te maken
wordt het namelijk verhit en er worden vetten en suikers aan toegevoegd. Daardoor wordt dit voedsel voor
Godinnen een heel stuk minder gezond.
Cacao is de rijkste bron van magnesium
Cacao
is de rijkst bekende bron van magnesium. Artsen constateren vaak dat vrouwen
een tekort hebben aan magnesium. Veel
vrouwen zijn chronisch vermoeid of hebben te kampen met een (te) hoog
stressniveau. In periodes van stress plas je veel meer magnesium uit (tot vier
keer toe zelfs) dan normaal. Vooral als je daarbij veel zuivel, alcohol, koffie
of frisdrank gebruikt. Magnesium is een mineraal dat ontzettend veel taken
heeft in je lichaam en belangrijk is voor al je organen, vooral voor je hart,
zenuwen, nieren en spieren. Heb je tekort aan energie? En zin in chocola? Het
zou kunnen dat je een tekort aan magnesium hebt.
Magnesium is onmisbaar in je vrouwenlichaam
Wat
doet magnesium voor je:
·
Het verlaagt je bloedsuikerspiegel en verhoogt daarbij de
insulinegevoeligheid van je cellen. Er is dan ook een verband tussen diabetes 2
en een tekort aan magnesium.
·
Magnesium is betrokken bij de opbouw van
eiwitten, daarom dat het belangrijk is voor je spieren. Heb je vaak last van
spierkrampen dan heb je misschien een tekort aan magnesium
·
Magnesium kan helpen om je bloeddruk te
verlagen
·
Magnesium voorkomt aderverkalking en
daarmee de kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval. Wist je dat er meer
vrouwen overlijden aan een hartaanval dan aan kanker?
·
Magnesium helpt om (micro)ontstekingen
tegen te gaan die meer voorkomen naarmate je ouder wordt
Cacao is de rijkste bron van anti-oxidanten
Blauwe
bessen staan bekend als goede bron van anti-oxidanten maar rauwe cacao bevat
wel 40 keer meer anti-oxidanten! Anti-oxidanten
beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen in
je lichaam die je cellen aantasten. Hierdoor veranderen jouw cellen van snelle
ferrari’s in roestige tractors. Zeg maar. En dat wil je niet. Anti-oxidanten gaan dus het
verouderingsproces tegen. Anti-oxidanten
spelen ook een rol bij het beschermen van je nieren tegen nierziektes.
Cacao is goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol
Rauwe
cacao helpt om een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte (LDL
cholesterol) te laten dalen. Dit is bewezen in
verschillende studies. Hiermee is het een hele goede bescherming van je hart.
Een kleine hoeveelheid rauwe cacao helpt al om je hart- en vatenstelsel te
ondersteunen.
Cacao heeft een anti-depressieve werking
Dit
herken je misschien wel. Chocola geeft troost. Chocola heelt even een stukje pijn dat we soms
voelen; gebrek aan aandacht of liefde. Of pijn die we voelen als we eigenlijk
te hard hebben gewerkt en te weinig aan onszelf hebben gedacht. Helaas is deze
anti-depressieve werking vaak van korte duur, zeker als je teveel chocola (die
met die suikers en vetten!) hebt gegeten. Dan overheerst het vervelende gevoel
dat je jezelf niet in de hand hebt kunnen houden en er morgen misschien een
pondje méér op de weegschaal staat.
Rauwe
cacao heeft niet de nadelen van suikers en vetten maar wel de voordelen van het
aangename gevoel. Het regelt de endorfineproductie in
je lichaam, dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Het bevat ook bevat
serotonine, het gelukshormoon dat werkt zoals een anti-depressivum. Daarnaast
bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam
en ons brein stimuleren.
Rauwe cacao versus chocolade
Het grote verschil tussen rauwe cacao en
de chocolade zoals wij deze kennen is dat rauwe cacao niet verhit is geweest.
Hierdoor zijn de goede voedingstoffen bewaard gebleven. Deze worden namelijk
deels vernietigd bij verhitting. Daarbij komt dat de chocoladeproducten zoals
wij ze kennen heel veel vetten en suikers bevatten die juist géén
voedingswaarde hebben maar waar we wel dik van worden. De gezonde versies van cacao zijn dus
rauwe cacaobonen, rauwe cacao nibs (stukjes), rauwe cacaopoeder en rauwe
cacaorepen. Wat ook nog kan, de minst slechte
variant van de supermarkt, is chocola met meer dan 70% cacao erin.
Pas wel op met teveel stress en bijnieruitputting
Net als koffie bevat rauwe cacao caffeine
en een andere opwekkende stof theobromine. Als je last hebt van veel stress en
misschien zelfs in de buurt komt van bijnieruitputting, laat dan koffie en
rauwe cacao een tijdje staan. Het belast je bijnieren dan teveel.
Waar koop je rauwe cacao?
Rauwe cacao is helaas niet te koop in de
supermarkten. Natuurvoedingswinkels hebben soms rauwe cacao repen. Deze zijn
echter duur (vind ik). Ik gebruik zelf rauwe cacao poeder waarvan ik drankjes
of andere lekkere dingen maak. De Nederlandse wetgeving verbiedt mij helaas
om je hier een link te geven naar een goede webwinkel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.