“Dat zijn toch
vetten en die zijn toch slecht voor hart-en bloedvaten? En word ik daar niet
dik van? Ik
denk dat veel vrouwen 40+ zo moe zijn omdat ze te weinig vetten eten. Vetten zijn je energieleveranciers. Kies echter wel
voor de gezonde vetten.
De grote angst voor vetten
We
zijn bang gemaakt voor vetten. Vetten
zouden ons dik maken en slecht zijn voor hart- en bloedvaten. Mede daardoor
zijn we de afgelopen 30 jaar steeds minder vetten gaan eten. En wat is het
resultaat? De helft van de Nederlanders is te dik en per dag sterven er
58 vrouwen en 51 mannen aan hart-en vaatziekten. Het aandeel hart-en
vaatziekten in de totale sterfte is onder vrouwen is het hoogst; 30%. Er sterven dus meer vrouwen aan hart-
en vaatziekten dan aan wat anders (cijfers
Hartstichting).
Inmiddels is er veel grootschalig
onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bepaalde vetten gezonder zijn dan we altijd
hebben gedacht, én dat niet vetten maar suikers en geraffineerde koolhydraten de veroorzakers
zijn van zowel obesitas als hart- en vaatziekten. Als je een witte boterham eet met roomboter,
dan is de roomboter het gezondste onderdeel! Jezelf goed blijven informeren en je gezonde verstand
gebruiken blijkt een stuk gezonder te zijn dan blindelings de adviezen van onze
overheid op te volgen.
Cholesterol als basis van je (vrouwen-)gezondheid
Hormonen zijn de sleutels tot je
gezondheid. De belangrijkste hormonen in een vrouwenlichaam zijn
oestrogeen, progesteron, DHEA en testosteron. Deze belangrijke hormonen in
je lichaam zijn steroïden ofwel hormonen op basis van cholesterol. Jouw cellen maken op basis van
cholesterol het hormoon pregnenolone dat op haar beurt kan worden omgezet in
alle andere steroïde hormonen. Hieronder
valt ook cortisol, een ander belangrijk hormoon dat je nodig hebt voor je
energieniveau. Een gezond lichaam produceert zelf voor 75% cholesterol maar 25%
moet je uit je voeding halen.
Cholesterol is een onmisbare bouwstof voor
je vrouwenlichaam, je lichaam maakt het immers zelf aan! Onthoud dat een vet-of cholesterolvrij
dieet een aanslag is op je gezondheid. Je
hebt cholesterol nodig. Gebruik je medicijnen om je cholesterol te
verlagen dan is het
boek Feiten en Fabels over cholesterol van Dr. Uffe Ravnskov een
boek dat ik echt adviseer om te lezen. Doe het, het kan het begin van je
genezing zijn.
We worden vet van suiker, niet van vet
Het
lijkt tegenstrijdig. Vet eten maar niet vet worden. Bedenk
echter dat je lichaam een fabriekje is waarin allerlei ingewikkelde processen
plaatsvinden. Roomboter of een ander vet wordt niet rechtstreeks onder je huid
geplakt als extra vet. Roomboter wordt in je maag afgebroken, vermengt met
andere sapjes zoals maagzuur en gal, waarna het in je darmen wordt omgevormd
tot stoffen die je lichaam kan gebruiken als bouwstof of als energie. Vanuit je
darmen komen deze stoffen in je bloed en worden van daaruit naar de behoeftige
cellen vervoerd. Er is dus geen rechtstreekse verbinding van roomboter in
je mond naar vetcellen op je ……. bibs.
Een vooraanstaand medisch tijdschrift (The
New England Journal of Medicine) beschrijft een onderzoek waarbij honderden
proefpersonen op 3 dieten werden gezet. Groep 1 kreeg een vetarm dieet. Groep 2
een mediterraan dieet met veel groente, pasta’s en wat vlees. Groep 3
kreeg een dieet met heel weinig suiker. Wat denk je? Personen met het suikerarme dieet verloren
twee keer zoveel gewicht dan die met het vetarme dieet. Bovendien had de
suikerarme groep de beste cholesterolverhoudingen in het bloed. Er is veel meer van dit type onderzoek beschikbaar.
Het bewijst ook dat calorieën tellen grote onzin is, want inderdaad
vetten hebben wel veel calorieën. Nou en? Maar let wel op: er zijn gezonde en
ongezonde vetten en het is belangrijk om de verschillende soorten te kennen.
Zeer ongezonde vetten: transvetten en geoxideerde
vetten
Van
transvetten is bekend dat ze wél de kans op een hartaanval verhogen. Ze belasten de lever en als bouwstof hebben we
er niks aan. Transvetten ontstaan bij het hard maken van vloeibare,
plantaardige oliën.Het ontstaat bij het maken van margarines of vetten
voor de banketindustrie, kant- en klaarpakjes voor sauzen en soepen, droge
koffiemelkpoeder ed. Ga
er maar van uit dat alle fabrieksmatig geproduceerde zoetigheid zoals koekjes
en cake. maar ook veel kant-en-klaar producten en fastfood allemaal transvetten
bevatten. Ongemerkt krijgen we vaak teveel
transvetten binnen.
Margarine en halvarine zijn sterk bewerkte
producten op basis van meestal zonnebloemolie. Ze zijn synthetisch samengesteld
en je lichaam herkent ze niet als voedsel. Vermijd ze dus, ongeacht hoe hard de
producent roept dat ze gezond voor je zijn. Dat zijn ze niet.
Transvetten
zitten ook in gefrituurde producten want plantaardig vast frituurvet zit er vol
mee. Dus helaas alle chips en gefrituurde zoutjes staan op
de ongezonde lijst. Frituur zelf liever niet of anders in kokosvet of
palmolie. Geoxideerde vetten ontstaan bij te heet bakken en frituren. Dit kun
je beter helemaal vermijden.
De minder gezonde onverzadigde vetten: omega 6
De
onverzadigde vetzuren zijn de vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Ezelsbruggetje: onverzadigd
= olie. Omega 6 vetzuren eten we doorgaans teveel,
denk aan zonnebloemolie en maisolie. Teveel omega 6 kan leiden tot
ontstekingsreacties in je lichaam. Ook deze vetten krijgen we doorgaan teveel
binnen. Probeer deze vetten te verminderen.
De gezonde verzadigde vetten
Verzadigde
vetten zitten met name in dierlijke producten, denk hierbij aan vet vlees,
roomboter en bijvoorbeeld kaas. Maar ook palmolie,
kokosvet en cacaoboter bevat verzadigd vet. Onthoud dat verzadigd vet hard is
op kamertemperatuur. De enige uitzondering hierop is palmolie. Verzadigd vet
kan niet oxideren en is daarom geschikt om in te bakken en braden. Kokosvet,
roomboter en ghee is prima hiervoor. Ezelsbruggetje: verzadigd = vast
=verwarmen. Gebruik deze vetten met mate. Producten van
kokos hebben mijn absolute voorkeur.
De super gezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9
De
omega 3 vetten zijn belangrijk voor je gezondheid, er worden tal van positieve
eigenschappen aan toe geschreven zoals juist het voorkomen van hart- en
vaatziekten,gewrichtsklachten, ontstekingen en depressies. Omega
3 wordt ook wel ons hersenvoedsel genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief
te houden. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er een relatie
is tussen depressiviteit (komt veel voor bij vrouwen) en te weinig omega 3
eten. Vaak eten we omega 3 te weinig. Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis
en wild, en voor vegetariërs (wal)noten, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad.
Het nadeel van vegetarier zijn is dat je de EPA en DHA vetzuren van vis mist.Naarmate je ouder wordt is het voor je
lichaam moeilijker om deze vetzuren in je lichaam zelf aan te maken. Wil
je geen vis eten, overweeg dan om visolie- of krillolie supplementen te nemen.
Ook zijn er vegetarische supplementen van omega 3. Omega 9 zit in bv
olijven, olijfolie en avocado. Prima vetten om regelmatig en volop te
gebruiken.
Samenvattend de vijf redenen
·
Je belangrijkste hormonen worden gemaakt
op basis van cholesterol dat je deels binnen moet krijgen door het eten van
gezonde vetten.
·
Hart- en vaatziekte zijn de grootste
veroorzaker van sterfte onder vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat omega 3 vetten
deze ziekten voorkomen.
·
Depressies komen
veel voor bij vrouwen. Er blijkt een aantoonbare relatie tussen de consumptie
van vette vis (omega 3) en de het voorkomen van depressiviteit in een land.
·
Gezonde vetten zijn grotere energiegevers
dan koolhydraten, je krijgt er meer energie van.
·
Als je meer gezonde vetten eet, raak je
eerder verzadigd en heb je minder behoefte aan suikers en (geraffineerde)
koolhydraten die slecht zijn voor je gezondheid
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.