vrijdag 19 juli 2013

Wat zijn Superfoods? En welke zijn er zoal?

Wat zijn Superfoods? 
Superfoods zijn voedingen die buitengewone hoeveelheden nutriënten bevatten. Superfoods bevatten niet slechts 2 of 3 eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, maar 12 of meer! Het bijzondere aan Superfoods is dat Superfoods complete bronnen zijn van enorme concentraties van mineralen, vitaminen, polysachoriden, aminozuren en anti-oxidanten.
Vooral vandaag de dag heeft het menselijk lichaam behoefte aan Supervoeding. Veel voedselproducten in de supermarkt zijn vitamine-arm en zitten boordevol additieven. Veel mensen eten dit, maar realiseren zich niet dat het nutriëntarm voedsel is en dat de degradatie van lichaam en geest veroorzaakt wordt door een tekort aan nutriënten.

70% van alle ziekten zijn gerelateerd aan de voeding die we eten.
Veel van de welvaartsziekten in de westerse wereld hebben dus te maken met een tekort aan nutrienten in voeding. Volgens een rapport van de Amerikaanse senaat is 70% van alle ziekten gerelateerd aan de voeding die we eten!
Volgens een artikel in Juni 2002 van de "American medical association" zijn nutritionele gebreken de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten in de westerse wereld. Een tekort aan nutrienten heeft verder tot gevolg dat mensen sneller verouderen, minder energie hebben, zich depressief voelen, minder seksuele energie hebben, een zwakker imuunsysteem hebben, migraines, stress en andere westerse kwaaltjes en kwalen.

Superfoods: Met kleine veranderingen in het dieet, enorme resultaten boeken.
Superfoods zijn de perfecte natuurlijke manier om aan de benodigde nutriënten te komen. Cacao is bijvoorbeeld de grootste natuurlijke bron van magnesium. Hennep zaden zijn de grootste natuurlijke plantaardige bron van proteïnen. Er is geen grotere plantaardige bron van de essentiële omega 3 vetzuren dan de chia zaden. En al deze voedingen bevatten nog een 10-tal andere unieke eigenschappen!
Wanneer Superfoods op regelmatige basis geconsumeerd worden, zullen ze een positief effect hebben op de huid, organen, reproductief systeem en het imuunsysteem. De gezondheid, uitstraling en vitaliteit zullen op termijn aanzienlijk verbeteren!
 

Een paar voorbeelden:

Chia, Krachtig en energiek afslanken.
Chia zaad werd eeuwenlang gegeten door Maya’s, Azteken en de Inca’s. Chia is een zeer krachtige Superfood. “Chia” betekent zelfs letterlijk “Kracht” in de oude Maya taal. Het werd gezien als "lopers voedsel" omdat de boodschappers een hele dag konden rennen dankzij de energie die geleverd werd door de Chia zaden. 
Chia zaad bevat boordevol Omega 3 vetzuren.
Geen enkele plantaardige bron bevat zoveel Omega 3 vetzuren als het Chia zaad. De omega 3 vetzuren zijn de zogenaamde ‘goede’ vetten waar niet zo makkelijk aan te komen is in het Westers dieet en zitten in bijvoorbeeld vis. Omega 3 vetzuren zijn de grootste bron van DHA
(Docosahexaenoc acid). Het interessante hieraan is dat de hersen-celmembranen voor het grootste gedeelte bestaan uit deze vetzuren. Hierop zijn dan ook de conclusies gebaseerd dat Omega vetzuren (EFA’S) de cognitieve functies verbeteren, zoals een beter vermogen tot concentratie, een beter geheugen, etc. 
Voeding voor een slanke lijn.
Chia zaden zijn het perfecte voedsel als je wilt afvallen. Chia zaad absorbeert namelijk tot 9 keer zijn lichaamsgewicht aan water. En vanwege het makkelijke gebruik en de enorme hoeveelheden vezels doet Chia je een vol en verzadigd gevoel geven. 100 gram Chia zaden bevat slechts 137 calorieën terwijl het maar liefst 4 gram aan proteïnen oplevert en 11 gram aan vezels.
Chiazaad vertraagt de opname van complexe koolhydraten.

Doordat Chia zoveel water absorbeert zorgt het er ook voor dat het de opname van koolhydraten vertraagd. Dit houdt in dat de omzetting in het lichaam van koolhydraten naar suikers. Dit resulteert in minder pieken in de bloedsuiker niveau’s en minder trek in zoetigheid. Met stabiele bloedsuiker niveau’s heb je minder dat honger gevoel en hogere energie niveau’s. Je wint dus op 2 manieren.
Sterke botten en tanden met Chiazaad.
Doordat de kwaliteit van melk als Calcium leverancier sterk ter discussie staat vanwege vele wetenschappelijk artikelen, is Chiazaad een zeer goed alternatief. Chia is niet alleen rijk aan Calcium, maar ook rijk aan het mineraal Borium. Borium versterkt de opname van Calcium door het lichaam. De Calcium die afkomstig is uit zaden is veel fijner van textuur (en beter opneembaar door het menselijk lichaam!) dan de Calcium uit zuivel. Ook zijn er geen sporen van antibiotica, hormonen etc. bij een plantaardige bron van Calcium. 
Het perfecte voedsel om je slank, energiek en gezond te houden.
Chiazaad bestaat voor maarliefst 23% aan proteïnen.Verder is Chiazaad rijk aan Magnesium, Vezels, Calcium, IJzer (3x meer dan spinazie!) en Anti-Oxidanten. 
Hoe te gebruiken?
Chia zaad is erg veelzijdig! Het kan toegevoegd worden aan jam, yoghurt, gerechten, soep, brood, rijst, of aan je smoothies!
Goed voor hart en bloedvaten, cholesterol verlagend, ontstekingsremmend, voor goede darmwerking, voor sporter, goed herstel.

Hennepzaad. The most perfect perfect food in the world.
Hennep zaad is 1 van de populairste Superfoods. Omdat hennepzaad perfect te verteerbaar is door het menselijk lichaam en ook nog eens een enorme hoeveelheid nutriënten, essentiële vetzuren, en meer dan 20 verschillende mineralen bevat, wordt hennepzaad ook wel ‘The most perfect food in the world’ genoemd. Hennep zaad is een zeer complete bron van proteïnen en bevat een perfecte ratio tussen de Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Hennepzaden bevatten alle essentiële aminozuren en essentiële vetzuren die nodig zijn voor het menselijk lichaam!
Een Superfood rijk aan vitaminen en mineralen.
Hennepzaad is rijk aan de volgende mineralen en vitamines:

Fosfor

Calcium
Kalium

Silica

Magnesium

Zink
Vitamine E, C, B1, B2, B3, B6
Hoe te gebruiken? 
Hennepzaden zijn perfect om te eten als snack. Of mix het in de salade, voeg het toe aan de rijst. Gebruik het in uw bakproducten, voeg het toe aan de yoghurt, kwark of onbijtgranen. Het kan in de smoothies of shakes gedaan worden of er kan hennepmelk van gemaakt worden.
Hennepolie: Cholesterol verlagend, goed voor hart& bloedvaten, omega 3&6 in verhouding 1:3
Kokosolie, van de boom van het leven.
De palmboom wordt in het Sanskrit (De taal van het oude India) “kalp vriksa” genoemd, wat ‘de boom van het leven’ betekent. De kokosnoot kennen we allemaal, maar weinigen weten dat er van de kokosnoot ook kokosolie gemaakt kan worden. Kokosolie wordt al eeuwen gebruikt door de inheemse tropische volkeren voor een gezonde gesteldheid. Kokosolie wordt gezien als een Superfood vanwege de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen en nutritionele waarde.Kokosnoot zit boordevol nutriënten en is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen!


Kokosolie, het vet waar je slank van wordt.
In de jaren 40 is in de VS geprobeerd om dieren vet te mesten met kokosolie. Tot de verbazing van de boeren werden de dieren niet vet, maar slank en actief! Dit was niet het effect waar ze op gehoopt hadden en dus gingen ze over op soja en maïs. Vanwege het effect op de schildklier vertragen soja en maïs de stofwisseling waardoor de dieren sneller in gewicht toenemen. Kokosolie zorgt voor een gezonde stofwisseling. Dit bevordert de slanke lijn zonder te letten op de calorieën!


Koken met kokosolie voor een gezonde en slanke lijn.
Kokosolie is het beste alternatief om mee te koken. Het is zelfs vele malen gezonder om met kokosolie te koken, dan met boter of olijfolie. Kokosolie is namelijk zeer stabiel van structuur, dit betekent dat de vetten niet rans worden bij verhitting en er ook geen gevaarlijke transvetten gevormd worden. De chemische structuur van plantaardige en dierlijke vetten zijn simpelweg niet geschikt om te verhitten. Kokosolie is het beste alternatief om mee te koken! 
Het verschil van kokosolie met andere olieen.

Het grote verschil van kokosolie met andere olieen en vetten (boter, olijfolie, margarine, soya olie) zit hem in de moleculaire structuur van het vet. Kokosolie bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit middelange keten vetzuren (MCFA). Het grootste gedeelte van het vet dat geconsumeerd word in de westerse samenleving bestaat uit lange keten vetzuren (LCFA). MCFA vetzuren kosten veel minder energie en minder enzymen om te verteren en worden veel sneller door het bloed opgenomen en niet als lichaamsvet opgeslagen.



Kokosolie wordt ook uitwendig op de huid gebruikt. 
Kokosolie kan gebruikt worden als lotion voor de huid, die je huid beschermt en doet stralen. Het is ook uitermate geschikt om als massageolie te gebruiken. Verzorg je huid met natuurlijke kokosolie, zonder chemische en synthetische middelen die veel cosmetica producten wel bezitten.



Onze kokosolie is koud geperst.

Onze kokosolie is koud geperst met behulp van een centrifugaal proces. Hierdoor verliest onze kokosolie geen nutriënten en heeft ze een overheerlijke smaak en geur. 



Hoe te gebruiken?
Kokosolie is zeer veelzijdig. Gebruik kokosolie om mee te bakken, braden en zelfs frituren. Smeer kokosolie op je brood als gezonder alternatief op boter en margarine. Het is toe te voegen aan smoothies  of gebruik het in de verzorging van je huid en tanden. De aanbevolen hoeveelheid kokosolie ligt op ongeveer 2 tot 4 eetlepels per dag. Kokosolie dient op een donkere koele plek bewaart te worden en hoeft niet in de koelkast.

Rauwe Cacao, het voedsel van de goden! 
Toen de conquistador Cortez terugkeerde naar Spanje in 1528 bracht hij de cacaoboon met zich mee naar Europa. Over cacao drank zei hij het volgende ‘Een goddelijke drank die de weerstand opbouwt en vecht tegen vermoeidheid’. 
Boordevol Anti-oxidanten! 
Cacao bevat de hoogste concentratie anti-oxidanten van alle voedingsmiddelen in de wereld. Qua gewicht bevat cacao meer anti-oxidanten dan rode wijn, Acai, granaatappel, en Goji bessen bij elkaar opgeteld.
Hoe te gebruiken ? 
30 gram cacao per dag is al genoeg om de effecten van cacao te ervaren.
Cacao is op verschillende manieren te gebruiken! De Cacao Nibs zijn bijvoorbeeld perfect om toe te voegen aan smoothies, yoghurt, muesli of als broodbeleg. Heerlijke stukjes chocola als ontbijt! 
De cacaopoeder kunt u over de pindakaas strooien voor een heerlijke chocolade smaak, toevoegen aan smoothies, shakes, yoghurt of uw toetjes.
Bioflavonoiden 7 gr, orac 95500, ontspant en maakt vrolijk, stemmingsverbeteraar.
Bevat cafeine, magnesium (!belangrijk voor vrouwen), mineralen, Vit C, Omega 6, vezels en koolhydraten.


Goji bessen, fontein van de jeugd.
De Goji bes wordt vanwege zijn exceptionele nutritionele waarde, fantastische smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen al ongeveer 5000 jaar verbouwd door de Chinezen, Mongolen en Tibetanen.
 
Lang en gezond leven.

De chinezen geloven er sterk in dat Goji bessen levensverlengende eigenschappen heeft.
Het schijnt dat de beroemde Li Qing Yuen, dankzij het nuttigen van Goji bessen en Gingseng de leeftijd van 252 jaar (1678-1930) heeft bereikt. Li Qing Yuen at elke dag een kom Goji bessen soep en is de meest bekende gedocumenteerde zaak betreffende een extreem lang leven tot nu toe. Zelfs als zijn extreem lange leven van 252 jaar slechts een mythe is, toont het wel aan dat er een verband wordt gemaakt in de Chinese cultuur tussen een lang leven en Goji bessen. 


Goji bessen bevatten meer dan 20 mineralen en maar liefst 18 amino-zuren.
Goji is rijk aan:

Zink            

IJzer

Calcium

Germanium

Selenium

Fosfor

Vitamine B1, B2, B6, E

Beta-Caroteen (Meer dan in wortels!)
 
Hoe te gebruiken?

Heerlijk als tussendoortje, yoghurt, ontbijtgranen, smoothies of rijst.
Voor energie en je batterij opladen, veel antioxidanten en vitaminen, orac waarde 25300 (=de antioxidant waarde van een produkt), Betacaroteen (risico hart en vaatziekten neemt hiermee af) en Zeaxanthin (ogen en hoornvlies- tegen staar), 21 sporenelementen, vitaminen, eiwit, omega 3 en vezels.
Is dan ook ontstekingsremmend, remt celveroudering,goed voor oa immuunsysteem, ogen , burnout.


Maca, het geheim van de Inca's
Volgens een oude legende uit de de Inca oudheid aten de Inca strijders Maca voordat ze ten strijde trokken, dit zou hen enorme krachten geven tijdens de strijd. Maar het was ze verboden om voor het enteren van de veroverde stad Maca te eten. Dit om de vrouwen te beschermen voor de seksuele driften van de Inca Strijders.

Adaptogenen & Stress

Maca is een adaptogeen. De term adaptogeen werd 50 jaar geleden voor het eerst gebruikt door de Russische onderzoeker Lazarev. Hij beschrijft dat adaptogenen het lichaam leren om te gaan met stress. Adaptogenen stimuleren de hormoonproductie, hebben een natuurlijk anabool effect en verhogen het libido. Verder zorgen ze voor balans en stabilisatie van het zenuwstelsel, cardiovasculair systeem en het spierstelsel.


Maca heeft een natuurlijk libido verhogend effect!

Maca word al eeuwen medicinaal toegepast in Zuid-Amerika om de vruchtbaarheid van mens en dier te verhogen. En volgens Peruviaans onderzoek heeft Maca een verbeterend effect op het geheugen. Volgens onderzoek van Dr. Gloria Chacon de Popovici zorgt Maca voor verhoging in energie, vitaliteit en libido. Onderzoek in de VS op dieren heeft aangetoond dat hoe meer Maca de dieren consumeerden, hoe sterker en seksueel actiever ze werden

Garry F. Gordon, de voormalig president van the American College for Advancement in Medicine noemt Maca zelfs ‘Het natuurlijke viagra’.

Proteïnerijk, dus perfect voor sporters.
Maca bevat 5 keer meer proteïnen dan aardappelen en 4 keer meer vezels. Gedroogde Maca bestaat voor ongeveer 60% uit koolhydraten, 8% aan vezels en 10% aan proteïnen. Het sluit dus perfect aan op een proteïne-rijk dieet.



Maca, een Superfood met vele voordelen.
Maca bezit verschillende macro en micro nutriënten, waaronder 31 verschillende mineralen die de cellulaire structuur en het functioneren van het lichaam ondersteunen.
Het is rijk in: 
Calcium 
Magnesium
Kalium
Zwavel
IJzer
Zink
Jodium
Koper
Selenium
Mangaan 
Silicium
Vitamine B1, B2, C en E. 
Boordevol voedingsvezels



Hoe te gebruiken? 
Maca kan toegevoegd worden aan desserts, melk, yoghurt, jam, pindakaas, smoothies, soep, shakes of in combinatie met Cacaopoeder. Maca en Cacao hebben een unieke affiniteit en geschiedenis met elkaar.
Maca is een krachtig voedsel en dient met respect gegeten te worden. Vooral in het begin is het af te raden om meer dan 1 eetlepel Maca per dag te consumeren. Het aanbevolen dagelijks gebruik is ongeveer 3-5 gram. De beste resultaten worden behaald door bv. 3 weken Maca te gebruiken en dan 1 week niet, dan weer 3 weken wel, etc.
Peruaanse ginseng, geeft energie en kracht. Verbetert stemming, libido en overgangsklachten. Is adaptogeen dus werkt alleen als je het nodig hebt. Bevat mineralen en vitaminen. Voor sporters hun herstel, bij stress en in de menopauze, antiveroudering en immuunsysteem.
Chlorella

Chlorella is een eencellige zoetwater alg die grotendeels bestaat uit een celkern en chlorofyl. Chlorella is zeer rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Chlorella ondersteunt de stofwisseling en versterkt het imuunsysteem. Het bevat de hoogste concentratie chlorofyl van alle voedingen in de wereld. Chlorella bestaat voor maarliefst 60% uit eiwitten, het kan dus een perfect alternatief bieden voor mensen die een eiwittentekort hebben. 
Hoe te gebruiken?
Chlorella poeder kan net als Spirulina toegevoegd worden aan shakes , smoothies, yoghurt of salades. 3 gram Chlorella per dag is een goede hoeveelheid. Een theelepel is ongeveer 5 gram.
Ijzer, zink, calcium, chlorofyl, CGF > herstelt cellen, voert metalen af. Is een zoetwateralg.
Inca bessen. De Goji bes van Zuid-Amerika.
Inca bessen worden door de liefhebbers gezien als de Goji bes van Zuid-Amerika. De Inca bes heeft ook een eeuwenoude geschiedenis en is 1 van de verloren gewassen van de oude Inca’s. Ze bestaan voor maar liefst 16% uit eiwitten (wat zelfs meer is dan de Goji bes) en zijn qua uiterlijk te vergelijken met rozijnen. Ze hebben een zoetzure smaak die men niet snel vergeet.

Inca bessen, de natuurlijke multi-vitaminen.
Inca bessen zitten boordevol vitaminen. Ze bevatten Vitamine A, C, B1, B2, B6 en zelfs B12!   Deze heerlijke gedroogde vruchten zijn dus de perfecte manier om aan je dagelijkse vitamines te komen. En ze smaken ook nog eens goed! 

Inca bessen, een goede bron van bio-flavoiden
Vitamine P is een relatief nieuw ontdekte vitamine. Het is een term om de bio-flavoiden te beschrijven. Vitamine P heeft een katalyserend effect op de werking van Vitamine C, dit houdt in dat ze de werking en opname van Vitamine C versterkt.

Hoe te gebruiken?
Inca bessen zijn perfect om te mixen met ontbijtgranen, yoghurt, jams, rijst, salades of gewoon als tussendoortje! 

Mulberry :
Vit C, Resvatinol antioxidant.
Acai :
Anthocyanen! Antioxidant, vezels en vetten, orac 70000, vit C, mineralen en enzyme.
Tarwegras en Gerstegras:
Ontzuren het lichaam, bevat vitaminen en mineralen.
Spirulina:
Natuurlijke multivitamine, vit B, ijzer, jodium. Is een zoutwater alg.
Bijenpollen:
Voor jeugd, vitaliteit en gezondheid. =stuifmeel en nectar/honing. Bevat alle vitaminen, 22 aminozuren waarvan 9 essentiele vetten, 27 mineralen.
Camu Camu :
Uit peru. Is zuur. Bevat Vit C (rijkste bes), Vit B, mineralen, Aminozuren, Bioflavonoiden.

Voor energie> kokosnootolie, cacao of Maca.
Laurinezuur is bacterie en schimmeldodend in de darmen.
Lucumapoeder = natuurlijk zoetmiddel om te bakken oa.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.