woensdag 17 juli 2013

Passievrucht extract – de tropische verrassing die je tegen de zon beschermt

Passievrucht extract – de tropische verrassing die je tegen de zon beschermt


Nu de zomer echt begonnen is zullen velen van ons veel tijd buitenshuis doorbrengen, bijvoorbeeld in de tuin, in het park, op de boot of op de camping. In de zon zitten is erg ontspannend en goed voor je gezondheid, omdat ons lichaam voor de aanmaak van vitamine D voor een groot deel afhankelijk is van zonlicht. Een te grote blootstelling aan de zon heeft echter ook een belangrijk nadeel, namelijk dat het huidveroudering bevordert en huidkanker kan veroorzaken. Gelukkig heeft ‘Moeder Natuur’ daar wat op gevonden, want als je veel voeding eet die rijk is aan antioxidanten zorg je ervoor dat je de schadelijke effecten van zonlicht zoveel mogelijk beperkt.
Waarom kan een te grote blootstelling aan zonlicht tot huidveroudering en huidkanker leiden?
Als je te lang onbeschermd in de zon gaat zitten worden de huidcellen door de zonlicht beschadigd. Veel mensen denken dat huidcellen alleen beschadigd raken als de huid verbrand is, maar dit is helaas een fabeltje… zelfs als je huid mooi bruin wordt en nooit verbrandt vindt er huidbeschadiging plaats door de zon! Je lichaam zal de beschadigde huidcellen altijd automatisch vervangen door nieuwe cellen, maar als je lichaam dit teveel en te vaak in je leven moet doen kunnen er op een gegeven moment haperingen in dit proces optreden. De huidcellen zullen zich als gevolg daarvan niet meer tot in perfectie kunnen herstellen en de DNA-schade die hierbij ontstaat zorgt voor onder andere rimpels en een slappe huid, twee kenmerken van huidveroudering. Daarnaast kunnen de huidcellen zich ook ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen waardoor huidkanker of een voorstadium daarvan kan ontstaan. Goed insmeren met een zonnebrandcrème op natuurlijke basis of beschermende kleding dragen is dus altijd erg belangrijk als je in de zomer naar buiten gaat, maar je kunt je huid daarnaast ook van binnenuit beschermen met antioxidantrijke voeding en superfoods.
De beschermende kracht van passievrucht extract
Als je huid wordt blootgesteld aan de zon ontstaat er oxidatieve stress in je lichaam, waarbij vrije radicalen worden aangemaakt die DNA-schade bevorderen. Je kunt deze oxidatieve stress afremmen door veel antioxidantrijke voeding te eten, zoals groente, fruit, kokosolie, thee, rauwe cacao en eieren. Daarnaast bestaan er een aantal superfoods die zo rijk zijn aan antioxidanten dat ze gerust de ‘kampioenen’ onder de superfoods kunnen worden genoemd, zoals passievrucht extract.
passievruchtDe passievrucht groeit vooral in Brazilië en Paraguay en heeft een rijke smaak en geur die lijkt op een combinatie van citroen, guave en ananas. Ook passievrucht extract, dat gemaakt wordt van het zongedroogd vruchtvlees van de passievrucht, heeft dezelfde heerlijke en frisse smaak als verse passievruchten en is heel veelzijdig in gebruik. Maar passievrucht extract blinkt niet alleen uit in smaak, ook qua voedingswaarde is de passievrucht een enorme uitschieter. Passievrucht extract is namelijk zeer rijk aan provitamine A (bètacaroteen) en vitamine C, twee essentiële antioxidanten die oxidatieve stress afremmen. Daarnaast barst passievrucht extract ook van de kalium, magnesium en selenium, drie belangrijke mineralen die niet in ons voedingspatroon mogen ontbreken. Vooral de aanwezigheid van selenium in passievrucht extract is erg bijzonder, want er bestaan maar weinig fruitsoorten die dit kankerremmende mineraal bevatten.
Hoe kun je passievrucht extract gebruiken?
Passievrucht extract smaakt uiteraard erg lekker door je smoothie of sap, maar je kunt het ook over een (fruit)salade sprenkelen, door een toetje roeren of gebruiken als ingrediënt in allerlei rauwe snacks, waaronder rauwe chocolaatjes. Passievrucht extract is erg geconcentreerd waardoor je er per keer maar weinig van nodig hebt, zelfs 1 theelepeltje is al genoeg om je favoriete zomerse smoothie cocktail een extra ‘antioxidant kick’ te geven
!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.