Een goed ontbijt maakt slank!
Ben jij één van die mensen die nooit ontbijten? Omdat je er geen tijd voor
hebt of omdat je ’s-morgens geen hap door je keel kunt krijgen?
Of wellicht ontbijt je niet omdat je denkt dat je zo alvast op voorhand
calorieën kunt besparen voor de rest van de dag? Omdat je dan bij kunt dragen
aan ‘de slanke lijn’?
Dan heb ik slecht nieuws voor je: niet ontbijten zorgt er juist
voor dat je dikker wordt! Het is waar: het ontbijt is echt de
belangrijkste maaltijd van de dag. Het geeft je lichaam de basis
brandstof om de dag mee op te starten en is verantwoordelijk voor jouw
energiebehoefte gedurende de rest van de dag.
Optimale brandstof voor het lichaam…
Met name in de ochtend stuwt het lichaam de bloedsuikers omhoog zodat je energie
hebt om wakker te worden en op te staan. Doordat de bloedsuikerspiegel in je
lichaam hoger is, zal het lichaam ook insuline aan gaan maken
om ervoor te zorgen dat deze suikers in je cellen worden opgenomen. Op deze
manier ontsteekt het lichaam als het ware haar kacheltje. Jij bepaalt
vervolgens hoe hard, én efficiënt, de kachel gaat branden met wat je (wel of
niet) eet.
In de ochtend produceert het lichaam tevens de voorraad serotonine voor die
dag. Serotonine is het ‘feel good’ hormoon dat mede je eetlust, stemming,
zelfvertrouwen, emoties, maar ook slaap en seksuele activiteit reguleert. Op
het moment dat je in de ochtend jouw serotoninedepots niet goed vult (door niet
of onjuist te ontbijten) zal het lichaam gedurende de dag om suiker- en
koolhydraathoudende voeding gaan vragen zodat het serotonine aan kan maken.Ontbijten
stimuleert de stofwisseling…
Goed ontbijten zorgt er ook voor dat je darmen en spijsvertering op gang
komen (en daarmee je stoelgang) en dat de hersenen energie krijgen. Door
niet of niet goed te ontbijten creëer je dan ook een achterstand die je bijna
niet meer in kunt halen en die er zelfs voor kan zorgen dat je juist dikker
wordt. Het lichaam streeft altijd naar balans.Vroeg of laat zal het dan
ook vragen om de voedingsstoffen die het nodig heeft en die je het die dag nog
niet hebt gegeven. Ik ken inmiddels genoeg verhalen van mensen die de
hele dag niet eten en dan vervolgens tegen de avond alles wat ze tegenkomen
naar binnen werken. Ze eten dan ‘niet vaak’, maar worden wel steeds dikker
omdat de verbranding verre van optimaal is doordat ze maar één keer per dag
eten. Zie het als hout gooien op een kachel die niet brandt: dat blijft liggen… Niet
ontbijten of eten haalt je dan ook altijd weer in.
Niet ontbijten dooft de kachel..
Kies je ervoor om niet te ontbijten, dan zal de kachel weer langzaam doven.
Als dit jouw gewoonte is, dan heb je waarschijnlijk een situatie gecreëerd
waarin je geen honger hebt als je ’s-morgens opstaat. Wat er in deze
situatie gebeurt, is dat je lichaam de startvoorraad opbrandt en dan vervolgens
groot alarm slaat, met als gevolg dat je halverwege de ochtend móet eten.
Met als risico dat het moeilijker is om verleidingen te weerstaan en je
waarschijnlijk behoefte hebt aan eten dat direct energie levert en dus vaak zal
bestaan uit suikers en snelle koolhydraten.
De bruine boterham met hagelslag…
Kies je voor een ontbijt dat bestaat uit boterhammen of broodjes met zoet
beleg, ontbijtgranen met suikers of honing, ontbijtkoek, beschuit, versgeperst
vruchtensap of fruitsmoothies, dan stijgt je bloedsuikerspiegel al snel tot
astronomische hoogten.Je hebt het lichaam dan wel voorzien van energie,
maar, om het maar even bij de kachel te houden: je hebt er alleen maar
aanmaakhoutjes in gestopt. Je krijgt dan in eerste instantie een enorme vlam,
maar deze dooft weer pijlsnel dat zorgt ervoor dat je weer honger krijgt (en de
rest van de dag kunt blijven eten…..).Helaas ontbijten heel veel mensen nog
steeds op deze manier en leggen daarmee de basis voor een hele dag ‘zin in iets
te eten’. Ik krijg wekelijks vele eetschema’s van mensen te zien en daar staat
de bruine boterham met hagelslag, jam of pasta met stip bovenaan. Het is dan
ook logisch dat we om 10 uur alweer zin hebben in een tussendoortje of dat je
dan alvast begint aan de boterhammen voor de lunch….
Wat is een goed ontbijt?
Onderzoek heeft uitgewezen dat het beste ontbijt bestaat uit een combinatie
van eiwitten, langzame koolhydraten en gezonde vetten. De eiwitten en
vetten zorgen ervoor dat de koolhydraten langzaam worden opgenomen in het bloed
waardoor er een constante energietoevoer zal zijn. Vergelijk het met een blok
eikenhout dat je op het vuur legt. Het brandt lang, duurzaam en geeft weinig
as.Een goed gecombineerd ontbijt zorgt ervoor dat je gedurende de ochtend een
mooie gelijkmatige energie heb en gedurende de hele dag minder last zult hebben
van hongergevoel. Dit is dan ook de reden dat een goed ontbijt zo ontzettend
belangrijk is!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.