zondag 24 maart 2013

Brood, daar zit weinig in!




Wil je afvallen? Eet dan vooral geen brood.
Volkoren brood staat bijna gelijk aan gezond en ook wij hebben jaren lang gedacht dat een bruine boterham met kaas supergezond was. Nu hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat brood helemaal niet zo gezond is als wordt beweerd. Als je daadwerkelijk het allerbeste voor je gezondheid wilt dan zal je tarwe uit je dieet moeten schrappen!
Door het eten van twee volkoren boterhammen gaat je bloedsuikerspiegel meer omhoog dan wanneer je twee lepels pure suiker zou eten. Dit komt omdat ons huidige tarwe voor 70% uit koolhydraten bestaat.  
Mocht je willen afvallen of wellicht overgewicht hebben dan is het zeker het proberen eens waard om een maand lang GEEN brood te nemen. Je zult zien dat je enorm afvalt. Ook mensen die aan diabetes lijden hebben hier enorm veel baat bij. 

Genetische gemanipuleerd.
Tarwe zit in bijna elke maaltijd, brood, pizza, muesli enz.. De laatste 50 jaar is er zoveel genetisch veranderd aan tarwe d.m.v. o.a. genenoverdracht is ons huidige tarwe zodanig veredeld dat het beter bestand zou zijn tegen schimmels en droogte. Hierdoor bevat ons huidige tarwesoort 42 chromosomen terwijl het originele graan er maar 14 had en minstens 1000 genen verschilt (zie Wikipedia). Ons huidige tarwe bestaat voor 70% uit koolhydraten, 10% eiwit en 15% vezels en nog wat vet. Het oorspronkelijke tarwe bevatte veel minder koolhydraten en zo’n 28% eiwit.
 

Vooral de gluteneiwitten zijn in de huidige tarwe enorm toegenomen. Van de slechts 10% eiwitten die nu nog maar in huidige tarwe zit is 80% van deze eiwitten gluten. Omdat gluten de eigenschap hebben om het deeg elastisch te maken hebben ze het percentage gluten bij de veredeling verhoogd. Helaas zijn gluten voor de meeste mensen zeer lastig te verteren waardoor er steeds meer mensen (de laatste 50 jaar) lijden aan glutenintolerantie of glutenallergie (coeliakie). Je zou eens een maand geen brood moeten eten om te kijken of je wellicht zelf een glutenintolerantie hebt. Mocht je dan toch eens af en toe een boterham willen hebben neem dan speltbrood. Speltbrood is een apart soort brood omdat het wordt gemaakt van een van de oudste graansoorten. Hierdoor kunnen mensen met allergieën, darmklachten of eczeem vaak speltbrood veel beter verdragen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.