Vaak hoor ik mensen zeggen dat biologisch eten zo
verschrikkelijk duur is. Dat ze het wel graag zouden willen, maar het niet
kunnen betalen. Dan denk ik altijd tsja…het is maar net waar je je geld aan uit
wilt geven. En bovendien is dit nou eenmaal de prijs voor echt voedsel! Maar
goed, los daarvan valt het allemaal wel mee, als je het slim aanpakt. Met een aantal tips hoop ik de twijfelaars onder ons te
overtuigen het toch maar eens te proberen! 

Mijn Top 10:
1.
Koop wat er in de aanbieding is. Deze
ligt natuurlijk voor de hand, maar kan je heel wat schelen! Bovendien eet je zo
vaak automatisch wat er in het seizoen is, en dat is ook nog eens gezonder!
Win-win dus!
2.
Vries in wat je niet op tijd op eet.
Zijn de bananen in de aanbieding? Koop er lekker wat, snijd ze in stukjes en
vries ze in. Heerlijk in smoothies of om ijs van te maken. Zijn de citroenen in
de aanbieding? Knijp het sap uit in een ijsklontjes-vorm en vries in. 1 blokje
in water et voila: limonade.
3.
Ga naar de bio-markt bij je in de buurt.
Vaak hebben ze hier (vooral tegen het einde van de dag) ‘lelijke’ groenten
(lees: hapje uit de sla, beurs plekje op appel; niks mis mee dus!) die heel
goedkoop worden verkocht. En anders gooi je toch gewoon je charmes in de strijd
om van je totale aankopen een leuk prijsje te maken? Hoe vaker je gaat, hoe
meer je de mensen leert kennen en hoe leuker ze het vinden je wat extra’s mee
te geven. Voor vaste klanten is vast wel wat te regelen!
4.
Spaar lege glazen potten en vul deze met
granen, noten en zaden. Koop deze in grote hoeveelheden tegelijk, dat is een
stuk goedkoper dan een klein zakje per keer! Geldt ook voor kruiden. En het
staat leuk in je keuken!
5.
Maak zoveel mogelijk dingen zelf. Zin in
humus? Laat wat kikkererwten een nachtje weken en gooi ze in de blender met wat
citroensap, olijfolie en verse kruiden. Zin in amandelmelk? Laat wat amandelen
een nachtje weken, doe ze in de blender met wat water en een snufje kaneel, en
filter met een kaasdoek. De overgebleven pulp goed laten drogen en yes: je hebt
meteen ook wat amandelmeel voor als je toevallig zin hebt iets te bakken!
(muffins, anyone?) Op deze manier behoud je zo veel mogelijk nutriënten en
bespaar je jezelf ook nog eens een dosis overbodige toevoegingen die toch vaak
nog in dingetjes zitten.
6.
Koop geen onnodige pakjes en zakjes. Je
hebt die lekkere notencrackertjes of die heerlijke granola met gojibesjes echt
niet per se nodig. Zorg dat je je focust op basis dingen en niet uitwijkt naar
allemaal extraatjes. Lekkere granola kan je trouwens ook gewoon zelf maken,
door je favoriete volkoren vlokken (bv. boekweit en haver), rozijntjes, nootjes
en lijnzaad te mengen met wat kokosolie en honing en vervolgens op lage
temperatuur te bakken in de oven. Als je tip nummer 4 hebt opgevolgd heb je al
deze ingredienten al gewoon in huis…
7.
Groei je eigen plantjes. Een moestuintje
is natuurlijk ideaal, maar zelf als je daar geen plek voor hebt (zoals ik) zijn
er genoeg alternatieven. Kiem zaadjes in je vensterbank, zie http://voedzo.nl/gezond-eten/kiemen-van-bonen-in-een-potje/ blog,
plant wat peterselie in je vensterbank, etc. Ik was nooit goed in het water
geven van plantjes maar nu ik ze kan opeten vergeet ik het zelden! hihi.
8.
Zorg dat je je voedsel goed bewaard
zodat het langer mee gaat. Zoals ik al aangaf kan je bijvoorbeeld dingen
invriezen, maar denk ook aan sla goed droog maken en koel houden in een zakje,
bakjes altijd goed afsluiten, etc.
9.
Bespaar op dure drankjes! Drink gewoon
water of thee, of maak zelf limonade. Klinkt misschien heel spartaans, maar kan
een hoop schelen.
10.
En tot slot als de nood aan de man komt:
leer de ‘Dirty dozen’ en ‘Clean fifteen’ uit je hoofd, zie onderaan,
zodat je altijd nog een weloverwogen beslissing kunt maken als je een keertje
wilt uitwijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.