donderdag 10 oktober 2013

Top 10 Low-Budget Biologisch eten tips

Vaak hoor ik mensen zeggen dat biologisch eten zo verschrikkelijk duur is. Dat ze het wel graag zouden willen, maar het niet kunnen betalen. Dan denk ik altijd tsja…het is maar net waar je je geld aan uit wilt geven. En bovendien is dit nou eenmaal de prijs voor echt voedsel! Maar goed, los daarvan valt het allemaal wel mee, als je het slim aanpakt.  Met een aantal tips hoop ik de twijfelaars onder ons te overtuigen het toch maar eens te proberen! :-)
Mijn Top 10:
1.       Koop wat er in de aanbieding is. Deze ligt natuurlijk voor de hand, maar kan je heel wat schelen! Bovendien eet je zo vaak automatisch wat er in het seizoen is, en dat is ook nog eens gezonder! Win-win dus!
2.      Vries in wat je niet op tijd op eet. Zijn de bananen in de aanbieding? Koop er lekker wat, snijd ze in stukjes en vries ze in. Heerlijk in smoothies of om ijs van te maken. Zijn de citroenen in de aanbieding? Knijp het sap uit in een ijsklontjes-vorm en vries in. 1 blokje in water et voila: limonade.
3.      Ga naar de bio-markt bij je in de buurt. Vaak hebben ze hier (vooral tegen het einde van de dag) ‘lelijke’ groenten (lees: hapje uit de sla, beurs plekje op appel; niks mis mee dus!) die heel goedkoop worden verkocht. En anders gooi je toch gewoon je charmes in de strijd om van je totale aankopen een leuk prijsje te maken? Hoe vaker je gaat, hoe meer je de mensen leert kennen en hoe leuker ze het vinden je wat extra’s mee te geven. Voor vaste klanten is vast wel wat te regelen!
4.      Spaar lege glazen potten en vul deze met granen, noten en zaden. Koop deze in grote hoeveelheden tegelijk, dat is een stuk goedkoper dan een klein zakje per keer! Geldt ook voor kruiden. En het staat leuk in je keuken!
5.       Maak zoveel mogelijk dingen zelf. Zin in humus? Laat wat kikkererwten een nachtje weken en gooi ze in de blender met wat citroensap, olijfolie en verse kruiden. Zin in amandelmelk? Laat wat amandelen een nachtje weken, doe ze in de blender met wat water en een snufje kaneel, en filter met een kaasdoek. De overgebleven pulp goed laten drogen en yes: je hebt meteen ook wat amandelmeel voor als je toevallig zin hebt iets te bakken! (muffins, anyone?) Op deze manier behoud je zo veel mogelijk nutriĆ«nten en bespaar je jezelf ook nog eens een dosis overbodige toevoegingen die toch vaak nog in dingetjes zitten.
6.      Koop geen onnodige pakjes en zakjes. Je hebt die lekkere notencrackertjes of die heerlijke granola met gojibesjes echt niet per se nodig. Zorg dat je je focust op basis dingen en niet uitwijkt naar allemaal extraatjes. Lekkere granola kan je trouwens ook gewoon zelf maken, door je favoriete volkoren vlokken (bv. boekweit en haver), rozijntjes, nootjes en lijnzaad te mengen met wat kokosolie en honing en vervolgens op lage temperatuur te bakken in de oven. Als je tip nummer 4 hebt opgevolgd heb je al deze ingredienten al gewoon in huis…
7.       Groei je eigen plantjes. Een moestuintje is natuurlijk ideaal, maar zelf als je daar geen plek voor hebt (zoals ik) zijn er genoeg alternatieven. Kiem zaadjes in je vensterbank, zie http://voedzo.nl/gezond-eten/kiemen-van-bonen-in-een-potje/ blog, plant wat peterselie in je vensterbank, etc. Ik was nooit goed in het water geven van plantjes maar nu ik ze kan opeten vergeet ik het zelden! hihi.
8.      Zorg dat je je voedsel goed bewaard zodat het langer mee gaat. Zoals ik al aangaf kan je bijvoorbeeld dingen invriezen, maar denk ook aan sla goed droog maken en koel houden in een zakje, bakjes altijd goed afsluiten, etc.
9.      Bespaar op dure drankjes! Drink gewoon water of thee, of maak zelf limonade. Klinkt misschien heel spartaans, maar kan een hoop schelen.
10.   En tot slot als de nood aan de man komt: leer de ‘Dirty dozen’ en ‘Clean fifteen’ uit je hoofd, zie onderaan, zodat je altijd nog een weloverwogen beslissing kunt maken als je een keertje wilt uitwijken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.