woensdag 5 februari 2014

Al het gezonde van roomboter


·        
Zoals jullie weten ben ik absoluut vóór vet, maar wel voor goede vetten. Ik vind het altijd jammer om te zien dat er dan zogenoemde onderzoeken gedaan worden, waaruit blijkt dat vet slecht is. Maar er wordt dan totaal geen rekening gehouden met het soort vet. Veel vetten zijn slecht en zelfs goede vetten dienen van goede kwaliteit te zijn en goed behandeld te worden. Als je er goed over nadenkt, is het vet dat we vaak tegenkomen, niet zo goed. Maar, dat betekent niet dat vet niet goed is! En het betekent ook niet dat het onmogelijk is goed vet te gebruiken. Roomboter bijvoorbeeld, kan heel voedzaam en gezond zijn.
Roomboter?
Kokosolie/kokosvet is zo’n goed vet, net zoals roomboter. Roomboter heeft het voordeel wat goedkoper te zijn in gebruik en het heeft ook een romige smaak, wat handig kan zijn in gerechten (lees: lekker). Al heb ik het jaren niet gegeten, omdat ik zuivelvrij ging, en ik nog steeds graag kokosolie gebruik, het heeft ons huis nooit verlaten. Mijn man wilde in sommige gevallen liever roomboter en daarom hadden we het in huis. Nu heeft de Voedzo peuter het ook ontdekt en die eet het liefst hele pakjes roomboter, zonder iets erop. Ik vind dit geen probleem (dat ze het eet, ze krijgt geen heel pak hoor ;) ), wij hebben niet te maken met allergieën, dus ik zie de voordelen er wel van. Welke? Dat deel ik graag met jullie. :)
De beste kwaliteit
In het kader van goede vetten is het essentieel om de best vindbare kwaliteit roomboter te kopen. Ik bedoel hier biologische roomboter. Dit is belangrijk, omdat biologische melkkoeien ander voedsel krijgen en meer beweging. Niet alleen koop ik biologische roomboter, ik koop biologische roomboter van grasgevoerde koeien. Deze roomboter is gezonder dan ‘gewone’ roomboter. De koeien eten gras, met lekker veel gezond chlorofyl, wat weer zorgt voor een goede aanwezigheid van vitaminen in de roomboter. Natuurlijk is het beste om je boter ergens te kopen waar je mag kijken hoe de koeien erbij staan en waar je vragen mag stellen over bijvoorbeeld het voer en de verzorging. Niet alleen is het leuk, maar je ziet ook met eigen ogen hoe de kwaliteit van je roomboter is. Een koe is tenslotte ook wat ‘ie eet.
Vitamine A
Gezonde, grasgevoerde koeien krijgen voldoende beta caroteen binnen en maken hier bruikbare vitamine A van. Mensen kunnen dit ook, maar vitamine A zelf is gemakkelijker op te nemen. Volgens sommigen is teveel beta caroteen juist niet goed voor ons (maar goed, dat is een ander onderwerp). De vitamine A in roomboter is puur natuur en gemakkelijk op te nemen door het lichaam. De synthetische vitamine A die in margarines zit, is gewoon een supplement, het zit er niet van nature in. Synthetische vitamines hebben niet dezelfde werking als natuurlijke vitamines. Vitamine A is goed voor je huid, ogen, longen, het helpt je immuunsysteem, tegen bacteriële infecties, etc. Hoe geler de boter is, hoe meer vitamine A het bevat.
Vitamine D
In roomboter zit ook vitamine D, een zeer belangrijke vitamine. Het helpt calcium om je botten en tanden sterk te maken. Via deze link kun je meer lezen over vitamine D en hoe belangrijk deze is.
Vitamine K2
Dan zit er nog een heerlijke dosis vitamine K2 in biologische grasboter. Deze vitamine helpt osteoporose voorkomen, maar ook gaatjes en plak. Ook houdt het de huid lekker jong! Deze vitamine zit in roomboter waarvan de koetjes veel gras gegrazen hebben. Ook helpt het juist de vitamine A en D hun goede werk te doen.
Roomboter dus!
Roomboter helpt bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Het kan verhit worden en de vitaminen blijven behouden. Kwalitatief goede roomboter is gezond, onbewerkt en natuurlijk en leidt niet tot overgewicht of een slechte gezondheid. In tegendeel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.